Pomagamo živeti bolje

Vas narava že razvaja s svojimi darovi?

Bezeg

Poznate njegove zdravilne učinke?

Raziskujte čarobne učinke bezga in poskusite jogurtove miške z bezgom!

Ste med sprehodom v naravi že zavohali omamne dišave bezga? Vemo, da je zdaj idealni čas za nabiranje cvetov, ki jih lahko uporabimo za pripravo priljubljenega bezgovega sirupa.

Vendar pa se bezeg ne omejuje le na sirup! Ali ste vedeli, da ima ta čudovita rastlina tudi druge zdravilne učinke? Raziskujte skrivnosti bezga in odkrijte njegove neverjetne koristi za vaše zdravje.

In če že imate polno shrambo bezgovega sirupa ali bi se preprosto želeli poigrati z različnimi recepti, imamo za vas prav poseben predlog. Z veseljem vam zaupamo izjemno in preizkušeno recepturo za jogurtove miške z bezgom! Ta slastna poslastica združuje nežno aromo bezga z osvežilnim okusom jogurta, kar bo navdušilo vaše brbončice.

Za popoln recept in podrobnosti, kako pripraviti te okusne jogurtove miške, kliknite na spodnjo povezavo in uživajte v izkušnji sladkega razvajanja: [Insert link to the recipe]

Ne zamudite te priložnosti, da izkoristite vse, kar bezgova rastlina ponuja. Raziskujte njene zdravilne učinke in se prepustite okusnim užitkom z jogurtovimi miškami z bezgom!

Naj vam bo narava blizu in vas razvaja s svojimi darovi.

 

Zdravilni učinki bezga 

Osušeni bezgovi cvetovi se pogosto uporabljajo v čaju za lajšanje gripe, bronhitisa, prehlada, saj bezeg dokazano pospešuje potenje, znižuje povišano telesno temperaturo. Poleg tega pomaga pri izkašljevanju tako, da povečuje izločanje sluzi in obenem utrjuje sluznico v žrelu. Zaradi velike vsebnosti antioksidantov in vitaminov v cvetovih in jagodah, bezeg krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetja v organizmu.

Ohlajen poparek bezga se lahko uporablja za izpiranje vnetih oči ali vnete in srbeče kože. Mazilo iz izvlečka bezgovih cvetov, olivnega olja in čebeljega voska je eno najstarejših zdravil pri opeklinah in poškodbah kože. Pomaga pri sladkorni bolezni in senenem nahodu, pospešuje prebavo.

Nekatere študije so potrdile delovanje črnega proti nekaterim virusom (virus influence) in bakterijam, podpori delovanje imunskega sistema, zniževanju sladkorja in sečne kisline v krvi, zaščiti pred UV žarki.

 

Zakaj še uporabljati bezeg? 

Najbolj priljubljen izdelek iz bezgovih cvetov, je sirup. Na našem območju ga spomladi delajo skoraj pri vsaki hiši. Šele v zadnjih letih ga je možno dobiti tudi v supermarketih. Priljubljeno je tudi ocvrto bezgovo cvetje. Naredimo lahko tudi bezgove palačinke tako, da klasičnemu testu za palačinke, dodamo pest svežih bezgovih cvetov brez stebelc in premešamo. Potem pa naredimo nekoliko debelejše palačinke kot običajno. Za popoln bezgov užitek lahko pečene prelijemo še z bezgovim sirupom.

Peneča pijača bezgova šabesa, je odlična v poletni vročini, pripravimo jo iz bezgovih cvetov, kisa, vode, sladkorja in limoninega soka. Bezgov sirup lahko dodamo v sorbet iz borovnic ali malin in tako pričaramo zanimivo kombinacijo okusov. Sirup lahko uporabimo namesto sladkorja pri pripravi testa in krem za torte ali druge sladice, lahko ga uporabimo v tudi koktailih. Sveže bezgovo cvetje lahko dodamo kompotom in marmeladam ali pa naredimo okusen bezgov kis. Iz prekuhanih plodov lahko pripravimo marmelado, sok ali sirup. 

Zaradi izredno močne črno vijolične barve plodov, jih ponekod uporabljajo tudi za pridobivanje živilskega barvila. Poizkusite obarvati smetanov nadev za rolado z nekaj žličkami vijolične bezgove marmelade.

Hladno stiskano olje bezgovih semen lahko uporabimo v kozmetične namene tako, da ga samega nanesemo direktno na kožo ali pa vgradimo v negovalne kreme za obraz ali telo.

Z bezgovimi listi lahko odganjamo polže iz vrta, saj jim bezeg zelo smrdi. Liste bezga razporedimo med gredicami.



Bezeg-miške

Jogurtove miške z bezgom

 
  • 2 lončka navadnega jogurta
  • 4 jogurtove lončke moke
  • 1 pecilni prašek
  • 4 jajca
  • 4 žlici sladkorja ali 8 žlic bezgovega sirupa
  • nekaj kapljic ekstrakta vanilje
  • bio limonina lupinica
  • 1-2 pesti svežih bezgovih cvetov
  • ščep soli
  • 0,5 l olja za cvrtje
  • mleti sladkor za posipanje

S paličnim mešalnikom umešamo jajca in sladkor ali bezgov sirup, dodamo jogurt, ekstrakt vanilje, naribano limonino lupinico in sol ter premešamo. Dodamo moko in pecilni prašek ter premešamo. Bezgovim cvetovom porežemo stebla, nato pa cvetove rahlo ročno umešamo v maso.

Segrejemo olje za cvrenje in z jedilno žlico zajamemo maso ter z drugo žlico nekoliko poravnamo obliko, da je čimbolj okrogla, nato pa maso spustimo v ogreto olje. Miške imajo tako ime zato, ker se pri prenašanju testa iz žlice v olje, vedno potegne majhen repček zaostalega testa z žlice. Potrudimo se, da bo oblika čim lepša – lepo enakomerno okrogel glavni del miške ter majhen stranski repek.

Miške med peko večkrat obrnemo, da se enakomerno zlatorumeno zapečejo. Običajno pečemo okrog 5-7 minut. Nato jih poberemo iz olja in položimo na papirnate brisače, da se popivna odvečno olje. Miške še tople prelijemo z bezgovim sirupom ali posujemo s sladkorjem v prahu. 

 

Dober tek vam želimo iz Cangure