Pomagamo živeti bolje

Kako prenehati stalno skrbeti: Pridobite notranji mir in produktivnost

Skrbi so pogosto prisotne v našem vsakdanjem življenju in nas ovirajo pri doseganju notranjega miru ter produktivnosti. V tem članaku vam bom predstavila nekaj nasvetov, kako prenehati stalno skrbeti in kako nadomestiti skrbi z bolj produktivnimi dejavnostmi. S tem boste lahko začeli bolj učinkovito izkoriščati vsak dan in obenem zmanjšali razloge za skrb. Dvojna zmaga!

Če iščete skrivnostno rešitev za prenehanje skrbi, je tu neposreden in preprost način, kako se lahko dejansko znebite stalnih skrbi ter povrnite notranji mir in svobodo.

Zakaj nas skrbi?

 

Skrbi so del človeške narave in imajo svojo funkcijo. Skrbi so lahko koristne, saj nam omogočajo, da se pripravimo na prihodnost, se soočimo z izzivi in se zaščitimo pred nevarnostmi. Skrbi nas lahko motivirajo k ukrepanju in previdnosti.

Obstaja več razlogov, zakaj nas lahko skrbi:

1. Preživetje: Skrb je del našega preživetvenega nagona. Skozi zgodovino je bila skrb za preživetje ključna za preživetje človeške vrste. Skrbimo za svojo varnost, zdravje in dobrobit, kar nas spodbuja k ukrepanju za ohranitev življenja.

2. Neznano: Neznano lahko sproži skrb. Kot ljudje smo nagnjeni k skrbi zaradi nepredvidljivosti prihodnosti. Strah pred neznanim nas lahko spodbuja, da iščemo rešitve, se pripravljamo na morebitne težave ali se izogibamo tveganjem.

3. Kontrola: Skrb je pogosto povezana s potrebo po nadzoru nad situacijami. Ko se počutimo nemočne ali nimamo popolnega nadzora nad dogajanjem, nas lahko preplavi skrb. Želimo si zagotovil in občutka kontrole, kar nas vodi v skrb.

4. Negativne izkušnje: Pretekle negativne izkušnje lahko vplivajo na naše občutke skrbi. Če smo imeli slabe izkušnje v preteklosti, se lahko bojimo, da se bodo podobne težave ponovile. To nas sili v skrb in previdnost.

5. Družbeni pritisk: Družbeni pritiski in pričakovanja lahko povečajo skrb. Če smo izpostavljeni visokim pričakovanjem drugih ali čutimo pritisk za dosego določenih ciljev, se lahko počutimo preobremenjene in zaskrbljene glede svoje uspešnosti.

Pomembno je razumeti, da je nekaj ravni skrbi normalnih in koristnih, saj nas opozarjajo na pomembne zadeve in nas spodbujajo k dejanju. Vendar pa je pomembno tudi obvladovati skrbi in preprečiti, da bi postale prekomerne in škodljive za naše fizično in čustveno zdravje.

Kaj pravijo statistika in raziskave o skrbeh?

 

Raziskave kažejo, da večina skrbi, s katerimi se soočamo, ni utemeljenih in se ne uresniči. Naše skrbi pogosto temeljijo na negativnih pričakovanjih in domnevah, ki se ne izkažejo za resnične ali se ne udejanjijo v pričakovani meri. V resnici ima večina naših skrbi nizko verjetnost da se bodo uresničile.

Tu so nekatere ključne ugotovitve iz raziskav:

1. Forsyth in kolegi (2003) so ugotovili, da se le približno 15% skrbi, s katerimi se ljudje soočamo, uresniči. To pomeni, da večina naših skrbi nima osnove in se izkaže za nepotrebno energijo, ki jo porabimo.

2. Raziskava, ki so jo izvedli Davey, Hampton, Farrell in Davidson (2005), je pokazala, da se le približno 4% skrbi, s katerimi so se udeleženci soočali, dejansko uresniči. 

3. Druga raziskava je bila izvedena na področju zdravja. Raziskovalci (Segerstrom, Tsao, Alden & Craske, 2000) so ugotovili, da se večina skrbi, povezanih s telesnim zdravjem, ne uresniči. Ljudje so se pogosto skrbeli zaradi bolezni, ki se niso zgodile ali niso bile tako resne, kot so pričakovali.

Te raziskave kažejo, da se večina naših skrbi izkaže za nepotrebne in neutemeljene. To nas spodbuja, da se naučimo obvladovati svoje skrbi, prepoznati nerealne misli in se osredotočiti na bolj realističen pogled na situacije. S tem lahko zmanjšamo prekomerno skrbenje in dosežemo večji notranji mir.

Torej kaj lahko storimo?

 

Za začetek je pomembno, da se zavedamo, kaj nas začne pretirano skrbeti. Da bi to ugotovili, je koristno opazovati svoje telo, saj so skrbi običajno podzavestne in jih pogosto ne opazimo ali se jih ne zavedamo. Vendar pa se pokažejo v obliki čustev oz. neprijetnih občutkov v telesu. 

Ko se zavemo takih občutkov ali čustev, se za trenutek ustavimo in se vprašamo: Zakaj se počutim tako? Na podlagi katere skrbi, se moje telo tako odziva?

S tem premišljevanjem in samorefleksijo lahko raziskujemo globlje vzroke za naše skrbi. Morda bomo odkrili, da nas skrbi zaradi strahu pred neuspehom, izgubo nadzora, presojo drugih ali pričakovanj, ki jih imamo do sebe.

Zavedanje vzrokov za naše skrbi nam omogoča boljše razumevanje samega sebe in naših miselnih vzorcev. Ko prepoznamo specifične skrbi, ki nas obremenjujejo, lahko začnemo delati na njihovem obvladovanju.

S tem vedenjem in zavedanjem lahko postopoma razvijamo strategije za soočanje s skrbmi in zmanjševanje njihove negativne moči. To lahko vključuje tehniko preusmerjanja misli, dihalne vaje, telesno dejavnost, pogovor s prijateljem ali strokovno pomočjo ali … 

Vsakič, ko se začnejo pojavljati skrbi, je pomembno, da se aktivno vključite v akcijo. Začnite izvajati korake proti svojemu cilju. Prenehajte sočustvovati sami s seboj in opustite občutek nemoči, ki je značilen za otroka. Namesto tega sprejemajte odgovornost za svoje dejanje in začnite s postopnimi koraki proti cilju. Majhni koraki so boljši od obstanka na mestu in razmišljanja o “kaj če bi…”.

V knjigi “Stop worrying and start living” avtor poudarja, da je skrivnost sreče v tem, da se ne obremenjujete s tem, ali ste srečni ali ne. Ko začnete razmišljati o svoji sreči in vas preveva skrb glede tega, da niste srečni, se znajdete na napačni poti. Namesto tega se pripravite za akcijo. Ko se vključite v akcijo, bo kri začela krožiti po telesu, misli se bodo osredotočile na dejanje, in kmalu bodo opazni rezultati. To je najbolj dostopno zdravilo, ki vas spodbudi k ukrepanju.

Akcija rodi še več akcije. Nikogar ne čakajte, da vas reši. Sami boste morali storiti korak naprej. 

Vprašajte se, kaj potrebujete trenutno, da zapustite kavč in začnete delovati proti svojim ciljem? 

Uspešni ljudje se premikajo proti ciljem, ne glede na to, kako se počutijo v določenem trenutku. Ne ukvarjajo se s sočutjem do sebe, s tem, kako nemogoče se zdi, ali s tem, kako slabo se počutijo… 

Skrivnost uspeha pri uresničevanju ciljev je v tem, da ne razmišljate o končnem cilju, ampak se osredotočate na doslednost. To pomeni, da vsak dan napredujete, izvajate korake in se premikate proti cilju, ne glede na svoje trenutno počutje. 

Poskusite torej doseči vse, kar ste si zastavili, ne glede na skrbi in moralne zadržke, ki se vrtijo v vaši glavi. Predhodno si pripravite načrt korakov do cilja in jih vsak dan dosledno izvajajte. 

To ne pomeni, da ne boste več imeli skrbi, ampak se potrudite, da jih zmanjšate. Ko se pojavijo, se takoj lotite neke dejavnosti ali akcije. 

Pogosto sem slišala, kako so nekatere podjetnike opisali kot neustrašne vodje… Mislite, da uspešni ljudje nimajo skrbi? Da jim nič ne gre narobe in da niso obremenjeni s težavami? Vsi se soočamo s skrbmi in strahovi pred neuspehom. A uspešni so uspeli zmanjšati njihov vpliv in jim ne dajo več časa in svoje energije, in se čimprej spravijo v akcijo, vendar jih še vedno kdaj pa kdaj skrbi. 

 

Namesto da si predstavljate popolno postavo, si predstavljajte, da vsak dan odhajate na telovadbo ali na sprehod. Namesto da si predstavljate, da ste milijonar, se zaprisežite, da boste vsak dan poklicali 20 novih strank, tudi če ne boste čutili motivacije za klicanje.

Torej konsistenca!

Predstavljajte si, da vidite svoj telefon, kako vam utripa rdeča lučka za baterijo. Vzamete telefon v roke in greste do polnilca in ga priklopite na elektriko ali začnete razmišljati, o nee, kaj pa sedaj, polnilec je na drugi strani sobe, tako daleč je do tja, kaj če mi ne uspe priti do tja, kaj če mi ga ne uspe priklopiti, kaj če se bo telefon izklopil in se ne spomnem več kode za vklop. Tega ob praznem telefonu nikoli ne razmišljamo. Razmišljamo pa takrat ko moramo doseči nek nov cilj. Torej vedno ko morate začeti nekaj novega, si postavljate prepreke v mislih, vse negativne stvari, ki se vam lahko zgodijo do cilja, ker poti še ne poznate. Ne deljate tega. Začnite enostavno z akcijo. 

Razmislite, kje si postavljate blokade, in kaj lahko naredite. Brez čustev, brez smiljenja. Naredite plan korakov do cilja in začnite z akcijo. Četudi nimate popolnega plana, in ne veste ali vas bodo koraki pripeljali do cilja… začnite. Z akcijo, se vam bodo pojavili tudi boljši koraki, krajša pot, nove ideje … In ne potrebujete verjeti vase, samo začnite z akcijo. Z opravljenemi koraki boste dobili na samozavesti in pot vas bo peljala dalje. 

Kaj če namesto da razmišlajte zakaj vam ne bo uspelo, razmislite kako boste naredili vse, da vam bo uspelo? Kako narediti vse, da se vaše slabe skrbi ne bodo uresničile?