Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju Majde Valda: Vrtenje po krogu ogledala

Blog intervju Majda Valda Vrtenje po krogu ogledala 7

Intervju s pisateljico Majdo Valda

Vrtenje po krogu ogledala je knjiga, ki nas spodbuja k razmišljanju, samospoznavanju in krepitvi lastne moči pri oblikovanju življenja, ki ga želimo živeti. Je vodnik za odkrivanje notranje svobode in moči ter opomin, da smo sami kreatorji svoje resničnosti.

Preteklost in sedanjost

Vprašanje: Ali nam lahko zaupate nekaj o vašem ozadju in kaj vas je pripeljalo do pisanja?

Seveda, z veseljem bom delila z vami svojo življenjsko pot. Sem Majda Valda, rojena v Novem mestu. Preden sem se ustalila v Portorožu, sem preživela večino svojega življenja v Kočevju. Čeprav se moje zanimanje za pisanje ni razvilo že v otroštvu, sem si vedno rada izmišljala različne osebne vloge in jih podoživljala v svoji domišljiji.

Moja študijska pot je bila precej raznolika, še posebej za tisti čas. Najprej sem se izpopolnjevala kot modna oblikovalka, saj sem imela globoko strast do lepote in sem verjela, da nam lahko oblačila omogočijo, da postanemo “druga osebnost,” ki si jo želimo – da lahko z obleko spremenimo svoj odnos do sebe in sveta okoli nas . Vendar sem s svojimi modnimi kreacijami nekoliko prehitevala svoj čas in nisem stopila na modne brvi v Parizu (kar danes z veseljem priznam in se pošalim glede tega). Če zdaj pogledam nazaj, sem se tedaj še vedno soočala z drugačnostjo in nesprejemanjem okolja. Odločila sem se, da poiščem drugo pot samorazvoja, zato sem se vpisala v študij računalniškega programiranja za kompleksne programske sisteme, še preden so osebni računalniki postali nepogrešljiv del našega vsakdana. Med tem študijem sem prvič spoznala čarobnost človeškega uma in procese programiranja – kako oblikovati specifične izvedbe, produkte in sisteme. To je bilo obdobje, ko sem prvič doumela, koliko neznanega potenciala je v nas, ki samo čaka na realizacijo v resničnosti.

”Vedno sem se soočala z drugačnostjo in nesprejemanjem okolja.”

Ko se je tehnološki napredek razširil na osebne računalnike in tako postal nepogrešljiv del našega vsakdana, sem ugotovila, kako se spreminjajo zahteve delovanja v našem življenju. To spoznanje me je spodbudilo, da sem se vpisala v izobraževalni program in postala organizatorka izobraževanja. Delo z ljudmi me je veselilo, izpolnjevalo in oblikovalo kot osebo. Nadaljevala sem še s študijem na področju medkulturnega menedžmenta ter postala magistrica za medkulturne odnose. Nazadnje sem postala tudi mentorica za študijske krožke.

Vendar je bila moja strast do pisanja tista, ki me je končno pripeljala do odločitve, da razvijam svojo pisateljsko kariero.

Vprašanje: Kaj vas je navdihnilo za pisanje knjige ‘Vrtenje po krogu ogledala’?

Knjigo ‘Vrtenje po krogu ogledala’ sem napisala z globokim navdihom iz lastnih izkušenj in opazovanj sveta okoli sebe. Zgodba knjige opozarja na to, da naša notranja prepričanja in način razmišljanja močno vplivajo na to, kako dojemamo svet okoli sebe in kako ustvarjamo svojo resničnost. Tematika me je pritegnila zaradi njene aktualnosti in pomembnosti za človeško izkušnjo. Poleg tega sem se lotila tudi raziskovanja različnih metod in strategij za spreminjanje naših notranjih prepričanj in negativnih vzorcev ter kreiranje življenja, ki si ga želimo, kar mi je dalo dodaten motiv za pisanje.

Blog intervju Majda Valda Vrtenje po krogu ogledala 1

Nekaj knjig in pisateljev, ki so vplivali na avtorico

Vprašanje: Ali obstajajo avtorji ali knjige, ki so močno vplivali na vaš slog pisanja ali teme, ki jih raziskujete?

Veliko avtorjev in knjig je močno vplivalo na moj slog pisanja in teme, ki jih raziskujem. Med mojimi najljubšimi avtorji so Martin Kojc, Louise L. Hay, Neale Donald Walsch, Vadim Zeland, Gregg Braden, Bruce Lipton, Joe Dispenza in še mnogi drugi, katerih dela sem brala in se navdihovala z njihovimi raznolikimi pogledi in stili pisanja. Knjige, kot so Pot k sreči, Življenje je tvoje, Transurfing realnosti, Božanska matrika, Biologija prepričanj, Placebo ste vi, ter druge, so me naučile globjega razumevanja koncepta ogledala in spoznanja, kako naš odnos do sebe in sveta vpliva na našo resničnost. Ta spoznanja so me spodbudila k raziskovanju te teme, zato sem jih zapisala v moji knjigi.

Usklajevanje pisanja in vsakdana

Vprašanje: Kako usklajujete svojo pisateljsko kariero z drugimi vidiki svojega življenja?

Usklajevanje pisateljske kariere z drugimi vidiki življenja je včasih izziv, a zelo pomemben. Vzdržujem uravnoteženo življenje tako, da si določim čas za pisanje in si postavim realne cilje. Prav tako se trudim ohraniti zdrav življenjski slog, redno se gibam in skrbim za svoje fizično in čustveno počutje. Pomembno je tudi, da se od časa do časa odmaknem od pisanja in se posvetim družini, prijateljem ter drugim hobijem, ki me napolnijo z energijo in navdihom. S tem pristopom lahko bolje izkoristim svoj čas in energijo za ustvarjalno pisanje. 

In o tovrstnih izzivih pišem tudi v svoji knjigi ‘Vrtenje po krogu ogledala’.

Rutina pisanja

Vprašanje: Nam lahko opišete svojo običajno rutino pisanja? Ali imate kakšne posebne navade ali obrede, ki vam pomagajo ostati produktivni?

Moja običajna rutina pisanja je precej disciplinirana. Običajno si določim določen čas v dnevu, ki ga posvetim pisanju. Pred začetkom si vzamem nekaj časa za razmislek o temi ali zgodbi, katero obravnavam. Osebno nimam posebnih obredov, vendar pa imam vedno pri roki svoj zvezek in svinčnik, da lahko zapišem ideje, ki se mi pojavijo v vsakdanjem življenju. Pomembno je tudi, da se izogibam motnjam med pisanjem, tako da izklopim obvestila na telefonu in računalniku.

Blog intervju Majda Valda Vrtenje po krogu ogledala 2

Izzivi in doživljaji

Vprašanje: Kakšne izzive ste doživeli med pisanjem knjige in kako ste jih premgali?

Pri pisanju knjige ‘Vrtenje po krogu ogledala’ sem se soočila z različnimi izzivi. Eden od teh izzivov je bil ohraniti doslednost v tematiki in popestriti teorijo s primeri skozi celotno knjigo. Da bi to dosegla, sem pripravila podroben načrt izbranih tematik, ki sem jih predstavila bralcu na principu ogledala ter dodala primere iz vsakdanjega življenja, ki so teme naredili bolj dostopne in razumljive. Poleg tega sem se srečala tudi z obdobji, ko sem sama znova doživela razsvetljujoče izkušnje v povezavi z obravnavano temo. V takih trenutkih sem doživela nove ”aha trenutke” in dobila še večji zagon za pisanje.

Posebne teme in sporočila knjige

Vprašanje: Ali obstajajo posebne teme ali sporočila, ki jih želite prenesti preko vsebine knjige?

Z mojo knjigo ‘Vrtenje po krogu ogledala’ želim bralce spodbuditi k razmisleku o tem, da lahko vsak posameznik prevzame nadzor nad svojim življenjem in si ustvari življenje, ki si ga želi. Skozi zgodbo želim poudariti pomembnost osredotočanja na notranje bogastvo, raziskovanje lastnih potreb, želja in sanj ter krepitvi pozitivnega odnosa do sebe ter bralcem ponuditi novo perspektivo na to področje. Moj cilj je, da bi bralci po branju knjige bolje razumeli vsebinsko sidro knjige, ki nas vabi, da se povežemo z lastno močjo ter ustvarjalno energijo.

Nepozabni trenutek med pisanjem knjige

Vprašanje: Lahko delite nepozabni trenutek ali izkušnjo med pisanjem vaše knjige?

Med pisanjem knjige sem doživela mnoge nepozabne trenutke, vendar je eden izstopal. To je bil trenutek, ko sem napisala zadnje poglavje in zaključila celotno knjigo. Občutek zadovoljstva in ponosa, ki me je preplavil, je bil nepopisen. Vedela sem, da sem dosegla nekaj, kar sem si dolgo prizadevala sporočiti okolju-ljudem, in to je bil res poseben trenutek v moji pisateljski karieri.

Blog intervju Majda Valda Vrtenje po krogu ogledala 3

Namenjeno bralcem

Vprašanje: Kaj si želite, da bi bralci odnesli iz knjige ‘Vrtenje po krogu ogledala’?

”Verjamem, da ima vsak posameznik globoko notranje poslanstvo in neomejen potencial za rast, razvoj in soustvarjanje življenja, ki ga želi živeti. Smisel posameznika se skriva v odkrivanju in izražanju lastnih darov, strasti ter povezovanju s svojim resničnim bistvom. Ko se zavedamo, da smo del celote in da smo vsi med seboj povezani, lahko svoje talente, ljubezen in sočutje usmerimo v prispevanje k višjemu dobremu svetu.

Svojo knjigo ‘Vrtenje po krogu ogledala’ sem ustvarila z namenom, da bralce navdihnem, da se poglobijo vase, prepoznajo svojo edinstvenost in začnejo živeti v skladu s svojimi vrednotami ter notranjim vodstvom. S pomočjo konkretnih metod, razmišljanj in vpogledov v knjigi si lahko vsak posameznik ustvari življenje, ki je vredno življenja in izrazi svoj poln potencial.

Moje sporočilo je, da je vsakdo od nas sposoben ustvariti pozitivne spremembe v svojem življenju in svetu. Z zavedanjem svoje moči, odgovornosti in povezanosti z drugimi lahko soustvarjamo bolj sočutno, ljubeče in izpolnjujoče življenje. Naj bo naša osebna rast in razvoj navdih za druge ter prispevek k večji harmoniji in blaginji v celotnem človeštvu.

Najljubše poglavje

Vprašanje: Ali obstaja poglavje v knjigi, ki vam je še posebej pomembno?

Poglavje, ki mi je še posebej pomembno in me globoko nagovarja, je poglavje z naslovom “Hiša Življenja.” V tem poglavju se odvija opis procesa, ki ga doživljam kot glavna junakinja. Gre za potovanje skozi različne “stopnice,” ki simbolizirajo notranjo rast in osebno preobrazbo. Vsaka stopnica predstavlja določen vidik mojega življenja in duševnega razvoja.

Pomembnost poglavja “Hiša Življenja” v procesu, ki ga predstavlja, izhaja iz njegovih sposobnosti, da se spomnimo na ključno načelo osebnega razvoja – da ga lahko vedno izboljšamo in rastemo ter postanemo najboljša različica sebe. Ta proces notranje rasti in preobrazbe, simboliziran s stopnicami, ima pomembne vidike:

  • Soočanje s seboj: Prva stopnica, na kateri se kot glavna junakinja soočam s svojo bolečino in nesprejemanjem, nas uči, kako pomembno je prepoznati svoje notranje ovire in težave. To je ključno za vsakogar, ki si želi napredovati in izboljšati svoje življenje.
  • Ozaveščanje o medsebojnih odnosih: Druga stopnica, kjer se zavedam manipulacije in ne želim več brezpogojno ubogati, nas opominja, da so naši odnosi z drugimi ključni za naše dobro počutje. Razumevanje dinamike v odnosih nam omogoča boljše odločanje in zdrave interakcije.
  • Samostojna kreacija življenja: Tretja stopnica, kjer se učim ustvarjati svoje življenje in reči “ne” brez slabe vesti, nas spodbuja, da prevzamemo odgovornost za svoje življenje. To pomeni, da lahko aktivno oblikujemo svojo usodo in izpolnjujemo svoje cilje.
  • Razvoj lastnih sposobnosti: Četrta stopnica, kjer se poudarja razvoj lastnih sposobnosti in ustvarjalnosti, nas opogumlja, da raziskujemo svoj potencial in rastemo kot posamezniki. To je ključno za doseganje uspeha in zadovoljstva v življenju.
  • Najti notranji mir in ljubezen: Peta stopnica, ki predstavlja vrhunec notranjega razvoja, nas opominja, da lahko najdemo notranji mir, ljubezen in srečo. To je cilj, ki ga vsi iščemo in se nam lahko uresniči, če se osredotočimo na svojo notranjo rast.

To poglavje simbolizira sporočilo knjige in poudarja, kako majhni trenutki v našem življenju vodijo do velikih sprememb. Skozi to poglavje v opisanem procesu se spomnimo, da je razvoj in rast nenehen proces in da je v vsakem od nas potencial za pozitivne spremembe. Pomaga nam razumeti, zakaj bi morali skrbeti za svojo notranjo preobrazbo, saj lahko to vodi do bolj izpolnjujočega, srečnega in harmoničnega življenja.

Blog intervju Majda Valda Vrtenje po krogu ogledala 4

Moč spreminjanja notranjih prepričanj

Vprašanje: Knjiga poudarja moč spreminjanja notranjih prepričanj. Ali lahko razpravljate o nekaterih praktičnih korakih ali strategijah, ki jih predlagate bralcem za dosego te preobrazbe?

Knjiga poudarja resnično moč spreminjanja notranjih prepričanj. Bralcem predlagam, da za dosego te preobrazbe začnejo z introspekcijo in samoocenjevanjem. Pomembno je, da prepoznajo svoja obstoječa prepričanja in jih ocenijo, glede na to, ali so zanje koristna ali omejujoča. Nato lahko razmišljate o možnih alternativnih prepričanjih in se trudite za postopno spreminjanje svojega razmišljanja in obnašanja v skladu z novimi prepričanji.

Poleg tega je koristno prakticirati pozitivno samogovorjenje, vizualizacijo in iskanje zunanjih virov podpore, kot so prijatelji, družina ali terapevti. Vztrajnost je ključna, saj se rezultati želenih sprememb morda ne bodo pokazali takoj v našem resničnem svetu, ampak s časom, z vztrajnim prizadevanjem in verjetjem v moč notranje preobrazbe.

*Introspekcija je proces, s katerim posameznik razmišlja o svojih lastnih mislih, čustvih, motivacijah, vrednotah in izkušnjah. Gre za globoko samorefleksijo in analizo lastnega notranjega sveta. Med introspekcijo se oseba osredotoči na svoje notranje doživljanje, da bi bolje razumela sebe v svojih odločitvah.

Ta proces vključuje postavitev vprašanj, kot je:

  • Kako se počutim glede določene situacije?
  • Zakaj sem se odločila tako, kot sem se?
  • Kakšne so moje resnične želje in cilji?
  • Kaj me motivira ali ovira?
  • Kako se moji občutki in prepričanja odražajo v mojih dejanjih?

Introspekcija je koristna za osebnostni razvoj, saj posamezniku omogoča boljše razumevanje sebe, svojih vzorcev vedenja in odločitev. Pomaga tudi pri razreševanju notranjih konfliktov, izboljšanju samozavesti ter boljšem obvladovanju stresa in čustev. To je pomemben proces za samospoznavanje in osebno rast, saj omogoča posamezniku, da postane bolj ozaveščen in odgovoren do lastnega življenja ter bolj usmerjen k doseganju svojih ciljev in sreče.

''Kreiraj svojo resničnost skozi ogledalo svojega odnosa.''

Vprašanje: Ali nam lahko pojasnite pomen besednega sidra knjige: ”Kreiraj svojo resničnost skozi ogledalo svojega odnosa.”?

Besedno sidro knjige,Kreiraj svojo resničnost skozi ogledalo svojega odnosa, izpostavlja pomen medosebnih odnosov pri oblikovanju naše resničnosti. Temeljna ideja “kar je znotraj, je tudi zunaj” poudarja, da naša notranja čustva in misli vplivajo na naše zunanje interakcije in odnose.

Preprosto povedano, kako se počutimo in kaj mislimo v sebi, se odraža v načinu, kako komuniciramo in se integriramo z drugimi ljudmi. Če smo notranje uravnoteženi in pozitivno naravnani, to izžareva v naših odnosih in lahko ustvarja harmonično okolje.

Obratno, če se odločimo za pozitivno notranjo naravnanost ter aktivno izboljšamo svoje odnose z drugimi, lahko s tem oblikujemo bolj harmonično in izpolnjujočo resničnost. Skozi naše interakcije z drugimi ljudmi aktivno soustvarjamo odnose, ki odražajo naše notranje prepričanje in občutke.

To sidro nas spodbuja k razmišljanju o tem, kako lahko izboljšamo svoje odnose z drugimi in kako te izboljšave lahko pozitivno vplivajo na naše življenje. Hkrati pa poudarja tudi odgovornost vsakega posameznika pri oblikovanju lastne resničnosti skozi način, kako se odziva na druge in gradi odnose z njimi.

Blog intervju Majda Valda Vrtenje po krogu ogledala 5

Prihajajoča dela

Vprašanje: Ali trenutno delate na kakšnih novih pisateljskih projektih? Ali lahko ponudite vpogled ali delite svoje prihajajoče načrte?

Trenutno sem zelo navdušena nad svojim naslednjih pisateljskim projektom, ki nosi skrivnostno ime ”Klic po novem življenju”. Ta knjiga obeta globok vpogled v človeško naravo, kjer prepletam elemente misel-izkustvo-udejanjanje in poudarja pomen magije življenja. V skrivnostnih kotičkih te zgodbe se skriva več kot le besede; obljublja nepozaben ”aha moment,” ko bodo bralci nenadoma odkrili najglobji pomen in vrednost svojega lastnega življenja. Za zdaj še ne morem razkriti preveč podrobnosti, vendar pa vas lahko pripravim, da bo to delo polno nepričakovanih miselnih preobratov in ganljivih trenutkov osebnega razsvetljenja.

 

Vprašanje: Ali obstajajo določene teme ali vprašanja, ki vas zanimajo za raziskovanje za vaša prihodnja dela?

V svojih prihodnjih delih me še naprej navdušujejo teme, ki se osredotočajo na človeško psiho, medosebne odnose in notranjo rast. Želim raziskovati, kako se odločitve in izbire posameznikov odražajo na njihovem življenju ter kako lahko te odločitve razkrijejo skrite in nepoznane vidike človekovega bivanja.

Naš vsakodnevni proces odločanja in način razmišljanja nas vodi v čaroben svet osebne igre, kjer veljajo pravila, ki morda niso vedno očitna – vsaj ne povsem. V teh vidikih osebnega razvoja, ki jih pogosto spregledamo, se skriva globoka modrost in možnost za osebno preobrazbo.

Hkrati pa si zavestno prizadevam ohraniti element presenečenja in skrivnosti v svojem pisanju. Želim, da bralci doživijo nepričakovane odgovore na vprašanja, ki jih niti niso postavili, in da jih spodbudijo k raziskovanju in razmišljanju na globlji ravni. S tem se trudim ustvariti literarno potovanje, ki ni samo navdihnjeno, ampak tudi razburljivo razsvetli bralce ter jim pomaga razkriti pozabljene, nepričakovane in osupljive vidike lastnega obstoja.

 

Vprašanje: Kako se lahko bralci povežejo z vami in ostanejo obveščeni o vašem delu in prihajajočih dogodkih/projektih?

Veseli me, da imam priložnost komunicirati s svojimi bralci in jih obveščati o svojem delu ter prihajajočih dogodkih. Poleg tradicionalnih družbenih omrežij, kot je moja spletna stran (majdavalda.si), kjer redno objavljam posodobitve in novice, se je razvila tudi inovativna rešitev za povezovanje z občinstvom prek drugih družbenih omrežij.

Gre za moj “Literarni Klub Radosti Življenja,” ki ga aktivno vzdržujem na naslednjih družbenih omrežjih:

  • Instagram : Na Instagramu bralcem redno delam vpogled v ozadje mojega ustvarjalnega procesa. Objavljam utrinke iz vsakdanjega življenja, bralce nagovarjam s kratkimi citati iz svojih del in organiziram nagradne igre ter spletna srečanja v živo.
  • Facebook : Na Facebooku redno objavljam novice o mojih knjigah, delim članke in intervjuje ter sodelujem v diskusijah z bralci prek skupine Literarni Klub Radosti Življenja.
  • Twitter : Uporabim Twitter za hitre posodobitve in komunikacijo z bralci. Delim misli in vtise ter sodelujem v literarnih pogovorih.
  • YouTube : Na YouTube kanalu redno objavljam videoposnetke, kjer govorim o svojem pisanju, delam avdio knjige ali organiziram virtualne literarne dogodke.

S tem raznolikim pristopom zagotavljam, da imam stalen in raznolik stik z bralci prek različnih družbenih omrežij, ki jih uporabljajo.

Literarni Klub Radosti Življenja je ekskluzivna skupnost, kamor se lahko bralci brezplačno včlanijo. V okviru kluba prejemajo redna pisma z osebnimi mislimi, literarnimi nasveti in predogledi novih del. Prav tako organiziramo mesečna virtualna srečanja z bralci, kjer lahko postavijo vprašanja, delijo svoje vtise in v celoti sodelujejo pri izbiri tem za prihodnje knjige. To omogoča tesnejšo povezavo z bralci in jim daje občutek, da so del ustvarjalnega procesa. Poleg tega klub ponuja ekskluzivne popuste in dostop do omejenih izdaj knjig.

S tem pristopom zagotavljam, da ostajam v stiku z bralci na bolj oseben način in jim omogočam, da so del mojega ustvarjalnega sveta.

Dodaj odgovor