Intervju, Pomagamo živeti bolje

Umetnost življenja

Življenje je zakon članek

Kaja Dobrovnik: Življenje je zakon!

Največja umetnost življenja se skriva v nas, vsakdo jo lahko prebudi in v njej zaživi. Zaživi v stiku z resnico. Ampak kaj pa sploh je ta umetnost?

Vsi se verjetno pogosto zalotimo, da pravzaprav razmišljamo že o naslednjem dogodku, ki se nam bo zgodil – od tega kdaj bo pavza v službi/šoli, kaj bo za kosilo, do tega, kaj moramo doma še narediti… V svojih glavah si ustvarjamo svet, ki pa sploh ni svet, v katerem živimo. 

Tako se znajdemo v dveh svetovih – z eno nogo v fizičnem, z drugo v domišljijskem, v svojih mislih. 

Ali ste kdaj pomislili, da nas tak način delovanja v resnici pelje stran od resničnosti, ki nam omogoča, da smo zares radostni in da resnično uživamo življenje? Kako lahko sploh zares živimo, če ne izživimo tega trenutka?

Pot do čudovitega življenja

Če smo tu in tam, nismo zares ne tam ne tu in se le vrtimo v krogu, ponavljamo iste napake vedno znova. Pa si tega res želimo?

Konstantno razmišljanje o prihodnosti, preteklosti in o življenjih drugih ljudi, nas povleče navzdol v občutke strahu, skrbi ali nezadovoljstva. Pogosto se ljudje primerjajo med seboj, razmišljajo o koristih, ki jim jih nek določen odnos lahko prinese, ampak s tem izgubljajo možnost resničnega življenja. 

In kaj je resnično življenje? 

To, da postanemo življenje. Takrat se v nas prebudi iskra, ki smo jo ves čas iskali. Začutimo svoje bistvo, resnico, in zaživimo v ljubezni. Takrat postanemo umetniki ter režiserji svoje poti in ne več le igralci.

Seveda morajo režiserji občasno pomisliti tudi na prihodnje dogodke, ki jih bodo postavili v igro in prav je tako. Pomembno je, da si postavimo jasno pot in cilje, le ne zapletajmo se preveč z našimi mislimi v različnih scenarijih, ki bi se lahko zgodili, a se niso. Dajmo si jasen namen in ga potem resnično živimo.

Kako do umetnosti življenja?

Umetnost življenja je, da smo radostni, da ljubimo ne glede na situacijo in dejanja nas ali drugih. Umetnost življenja je, da postanemo življenje. Kako?

Najprej se vrnimo popolnoma nazaj sem… saj vem, že smo tu, ampak jaz mislim sem! Vrnimo svoje zavedanje v telo z globokimi vdihi v trebuh in resnično, morda po dolgem času, zopet začutimo svoj utrip, svoje telo, ta čudež, ki nam omogoča življenje na Zemlji. Hvala telo, hvala življenje.

Zdaj pa se odloči, kako želiš živeti. 

Si želiš izkoristiti svoje življenje in poleteti in ne le bledeti od skrbi?

Sprejmi odločitev, ker vsaka sprememba se najprej zgodi v tebi.

Eden mojih najljubših citatov ”BODI SPREMEMBA, KI JO ŽELIŠ VIDETI V SVETU.”, v eni povedi pove vse, kar moramo narediti, da bomo živeli radostno, v ljubezni in miru. Zakaj je temu tako? Ker je samo od našega pogleda in odziva na določeno situacijo odvisno to, kako se bomo počutili in kako bomo sprejeli svet okoli sebe. In ko spremenimo svoje razmišljanje ter posledično odzive na okolje, se vse okoli nas spremeni. Zakaj? Ker je vse, kar se dogaja zunaj le zrcalo našega notranjega sveta.

Živite v ljubezni in radosti!

Umetnost je, da sprejmemo odgovornost za svoje odzive in življenje popolnoma prevzamemo v svoje roke in spustimo navezanost, da je od drugih odvisno, kako bomo živeli mi.

Sprejmimo to odgovornost z največjim veseljem, saj nam daje priložnost za spremembo. Omogoča nam, da se prepustimo in popolnoma zaživimo tu, zdaj, ker je samo ta trenutek vse, kar obstaja. Zavedanje tega nas polni z radostjo in ljubeznijo, saj bomo tako v vsakem trenutku naredili največ, kar lahko.

Naj torej vsi živimo v ljubezni in radosti, kajti ljubezen nas povezuje ter vrača nazaj vase. Odpira nam vrata sprememb, te pa odpirajo vrata ljubezni. Vse je prepleteno. Vsi smo prepleteni in zato naj nas prepletata ljubezen in radost!

Si želiš živeti v radosti in ljubezni? Spremeniti način svojega razmišljanja in spustiti odvečno mentalno prtljago? Si želiš notranjega miru in podpore na poti ljubezni, na katero stopaš?

Na tej poti te lahko še dodatno podpre knjiga Življenje je zakon!, ki te preko različnih vaj, meditacij in ostalih presenečenj, ki se skrivajo v njej, prime za dlan in popelje na pot ljubezni in radosti!

Uživaj in postani življenje zdaj!

Dodaj odgovor