Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju s Paramhanso Yoganando

Preberite prevod enega redkih intervjujev z velikim jogijskim mojstrom – Paramhanso Yoganando


Če se ozrete v preteklost, morda celo preko tega življenja, kje se je po vašem mnenju začela vaša pot?

Moj najzgodnejši spomin je prepleten s starodavnimi spomini prejšnjih utelešenj. Jasno se spominjam davnega življenja, v katerem sem kot jogi živel v zasneženem gorovju Himalaje. Ti bežni pogledi v preteklost mi z neko brezčasno povezavo kažejo tudi utrinke iz prihodnosti …

Rodil sem se 5. januarja 1893 v mestu Gorakhpur na severozahodu Indije, blizu Himalajskega gorovja. Tam se preživel prvih 8 let. Imel sem tri brate in štiri sestre. Jaz, Mekunda Lal Glosh, sem bil drugi sin in četrti otrok. Svoje ime sem v Yogananda spremenil leti 1915, ko sem vstopil v starodavni meniški red Swami.

Leta 1935 mi je moj guru Sri Yukteswar Giri podelil tudi verski naziv Paramhansa.

[Sri Yukteswar (1855-1936) je bil učenec Mahasaye, katerega guru je bil večni Babaji, ki živi v Himalaji. Babaji je poznan kot največji od vseh avatarjev. Njegov učenec Mahasaya je bil poznan kot yogavatar (utelešenje joge), Sri Yuktersaw kot inanavatar (utelešenje modrosti), Yogananda pa kot premavatar (utelešenje ljubezni).]


Kaj je znanost krija joge?

Sanskrtski koren besede krija je kri, kar pomeni delovati in odzivati se; enak koren besede najdemo v besedi karma, ki pomeni naravno načelo vzroka in posledice. Krija joga je združitev (joga) z Neskončnim preko določenih dejanj ali obredov (krija). Jogi, ki te metode vdano izvaja, je postopoma osvobojen karme oziroma zakonitosti vzročno-posledičnega ravnovesja.

Krija joga je preprosta telesna in duševna metoda, s pomočjo katere se iz človeške krvi odstrani ogljik, kri pa se napolni s kisikom. Presežek kisikovih atomov se pretvori v Življenjski Tok, ki pomlajuje možgane in hrbtenično središče. Strupena kri se preneha kopičiti, posledično pa je jogi zmožen upočasniti oziroma preprečiti propad tkiv. Napredni jogi zmore svoje celice pretvoriti v energijo.

Krija joga življenjsko energijo mentalno usmerja in jo vrtinči okrog šestih hrbteničnih središč, ki ustrezajo dvanajstim astrološkim znamenjem zodiaka.

Elija, Jezus, Kabir in drugi preroki so bili predhodni mojstri kriji podobne metode, s pomočjo katere so svoja telesa lahko po volji materializirali in dematerializirali.


Veliko pišete o čudežih … Ali se resnično dogajajo?

Kot čudež si običajno predstavljamo posledico ali dogodek, ki ne pripada naravnim zakonom oziroma je onstran njih. Toda v natančno urejenem vesolju se vsi dogodki odvijejo po naravnih zakonitostih oziroma jih z njimi lahko pojasnimo. Tako imenovane čudežne moči velikih mojstrov so naravne moči, ki izhajajo iz njihovega natančnega razumevanja subtilnih zakonov, ki delujejo v vesolju zavesti.

Zakonitosti čudežev so na voljo vsakomur, ki spozna, da je bistvo stvaritve svetloba.

V resnici ne moremo reči, da je čudež kar koli razen globokega zavedanja, da je vse čudežno. Da je vsak od nas ujet v zapleteno organiziranem telesu, ki živi na Zemlji, ki med zvezdami potuje po vesolju – ali obstaja še kaj bolj vsakdanjega? Ali obstaja še kaj bolj čudežnega?


Kako spoznamo Boga?

Najlažji in najboljši način je, da se ne omejimo zgolj na znanje (jnana joga), predanost (bhakti joga) ali delo (karma joga), temveč da vse tri združimo. Delujte za Boga, ljubite samo Boga in se učite za Boga. Ko običajni človek obredno in s predanostjo moli in meditira, postaja božanski. Moj mojster je rad govoril: »Majhna mačka, ki se poda v gozd, postane divja.« Majhen človek z majhnimi mislimi, ki se poda v književni gozd, začne razmišljati o Bogu; vendar tak človek ne užije nektarja božanske Samouresničitve. Toda majhen človek, ki meditira in nenehno razmišlja o Božji radosti in nenehno moli k Njemu, postane eno z Neskončnostjo.

Danes začnite predano meditirati. Ne tavajte brezciljno. Usmerite se neposredno k Bogu.


Kdo je ustvaril Boga?

Mnogi ljudje zastavijo to vprašanje. Ker živijo v svetu vzrokov in posledic, si ne morejo predstavljati, da lahko nekaj obstaja brez vzroka. Toda Bog, Vrhovni Vzrok, je onstran vzročnosti. Ni nujno, da ima Bog svojega stvarnika: kako bi lahko obstoj nečesa brezpogojnega bil odvisen od nečesa drugega, kar je prav tako brezpogojno?


Katera religija je najboljša?

Samouresničitev, ki je v resnici tudi edina vera. Kajti Samouresničitev je resnični namen religije ne glede na to, kako ljudje opredelijo svoja prepričanja. Človek je lahko kristjan ali žid, budist ali hinduist ali musliman; lahko razglaša, da je edina pot do Boga preko Jezusa ali Bude ali Mohameda – kot to počne na milijone vernikov. Lahko vztraja, da samo njegov obred ali mesto čaščenja omogoča odrešenje. Toda na koncu je pomembno le, kdo je v svoji notranjosti.

Samouresničitev pomeni spoznanje, da je vaš pravi Jaz v resnici prostrano morje Duha, in pomeni, da se osvobodite iluzije, da ste majhen ego, to malo človeško telo in vaša osebnost.


Kaj bi rekli, da je vaša misija v tem življenju?

Da v ljudeh prebudim potrebo po Samouresničitvi s pomočjo meditacije in dobre družbe oziroma tovarištva z drugimi dušami, ki iščejo resnico. Od tod tudi ime moje organizacije: Tovarištvo Samouresničitve (Self-Realization Fellowship). Namen organizacije je obuditev prvotnih učenj in jogijske znanosti, kot jih je učil Krišna, in prvotna krščanska učenja Jezusa Kristusa. 

 

Vir: https://www.lifepositive.com/interview-of-a-yogi/

Dodaj odgovor