Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju Tatjana Eberl

Cangura.com: Kako se počutite sedaj po vseh letih, ko se prehranjujete zgolj s presno prehrano? So razlike v počutju izjemne?

TE: Počutim se veliko bolje, v bistvu popolnoma drugače; imam zeloooo veliko energije in sem bolj vzdržljiva. Posel ki ga sedaj opravljam zahteva veliko energije in ga brez presne hrane pri mojih letih ne bi mogla opravljati (12-14 ur dnevno, pretežni del na nogah, vedno ‘v akciji’). Saj sem sedaj tudi utrujena, a se zelo hitro regeneriram.

V preteklosti sem bila veliko bolj utrujena pri manjših obremenitvah. Prav tako ne poznam več bolezni, nobenih prehladov, gripoznih obolenj, ničesar … in močneje čutim svojo povezanost z naravo. Tako vam lahko pozitivno pritrdim, da so razlike izjemne.

Cangura.com: Zaupajte nam iz česa so največkrat sestavljeni vaši glavni trije obroki – zajtrk, kosilo, večerja?


TE: Moj zajtrk sestoji iz filtrirane vode, ki ji dodam tekoči klorofil, ph kapljice in super čudežno zelenje v prahu. Nato spijem še zelen smoothie in do 10h, 11h ničesar več. Potem použijem kakšen sadež, zelenjavo, nekaj oreščkov. Za kosilo je običajno velika skleda solate; večino dneva preživim v kuhinji, vmes okušam jedi, ki jih pripravljam in tako večerja odpade, ker sem sita. Pretežno okušam presne sladice in jih zato običajno ne jem še dodatno. Za večerjo pa jem najraje sadje.

Cangura.com: Si velikokrat pripravite tudi različne smutije in kaj največkrat namešate vanje?

TE: Kot sem že povedala, je smoothie moja stalnica vsako jutro. Pripravljam si jih iz sezonskega sadja in najraje z zelenjem iz gozda ali travnika, z divjim, užitnim zelenjem. Občasno nadomestim zvečer sadje s sveže iztisnjenim bistrim sadnim sokom, ki mu dodam dišavnice. 

Cangura.com: Ste izjemno senzibilna oseba, ki se bori tudi za pravice živali. Kdaj ste naredili preskok na vegetarijansko prehrano, kaj je bil glavni sprožilec?

TE: Res je, fotografije trpečih in zlorabljenih živali, ki krožijo po socialnih omrežjih mi zares parajo srce. Doma imamo 2 psa, 2 mačka in še konja na kmetiji v okolici LJ, ki sem ga kupila, da bi ga, pravzaprav njo, mojo Lauro, rešila pred mesarjem, ko je bila stara komaj 1 leto. Od vedno sem jedla zelo malo mesa, nisem ga marala, ko pa sem prebrala knjigo italijanskega avtorja Tiziana Terzanija: »Še en krog na vrtiljaku«, se mi je razjasnilo vse kar je bilo potrebno, da postanem vegetarijanka … Ko sem prebrala zadnjo stran v knjigi sem rekla: »Tako, od sedaj naprej v življenju ne pojem več kosa mesa, nikoli več!« … in ga zares nisem.

Cangura.com: Kakšne nasvete bi želeli dati osebam, ki še zbirajo pogum za prehod na presno prehrano? Na kaj je treba biti pozoren?

TE: Svetujem da se ta prehod zgodi postopoma; vsak posameznik se nahaja na svoji točki poti, ki jo mora prehoditi, zato težko posredujem en nasvet. Sveža, živa (presna) prehrana se v našem telesu takoj loti »čiščenja« starih strupov, zato je lahko prvo obdobje prehoda zelo boleče, kajti, ko nas zapuščajo strupi to BOLI! Večina se jih na tej poti obrne in vrne na staro pot, misleč, da presna hrana ni primerna zanje.

Narobe: presna hrana je edina primerna za človeka na tem planetu, vendar so prehodi za vsakega posameznika drugačni in zelo dobro je, če si zagotovijo neke vrste »mentorja«, ki jih v kritičnih trenutkih podpre. Vendar ni nujno, da je takšna reakcija pri vseh ljudeh enaka. Tisti, ki že zdravo živijo, lahko preidejo na presno hrano skoraj popolnoma brez težav.

Cangura.com: Na katere torte pripravljene v Zelenem izviru ste najbolj ponosni, ker gre za vaše lastne recepte, ‘izume’? 

TE: »Vsaka tortica je moj otročiček«, bi bil najboljši odgovor! Ker je vsaka drugačna, ker je nastala iz predpisanih surovin v kombinaciji z energijo dneva, zato nekaterih ne ponavljam, ker se jih ne da ponoviti. O ponudbi 5-tih ali 10-tih okusov, ki bi jih pripravljala dan za dnem, leto za letom, pri meni ni govora … to nisem jaz. Nimam najljubše torte, morda sem še posebej ponosna na poročne torte, ki sem jih do sedaj pripravila. Vse torte so narejene po mojih receptih. Vsake toliko preberem kje kak nov recept, a ga priredim po svoje.
 
Cangura.com: Pri pripravi presnih jedi uporabljate tudi super živila. Katera se najbolj pogosto znajdejo v vaših jedeh?  

TE: Zame najpomembnejši je 100% naraven tekoči klorofil, mineralne soli, ki delujejo kot bazičen prašek za razkisanje organizma; pozimi obvezen D in C vitamin, v smoothijih dodana spirulina, klorella ali ječmenova trava. Pri sladicah pa goji jagode, acai, kurkuma. Sicer so zame najboljše super živilo koprive in zelenje iz domačega okolja ter vse kar naberem in zamešam v smoothiju.
 

Cangura.com: So na slovenskem trgu prisotne določene knjige o presni prehrani, ki jih priporočate v branje začetnikom presnojedcem?

TE: Ja, moja prva knjiga je bila izdaja Viktorije Boutenko – Zeleno za življenje, kjer je vse jasno in nazorno razloženo. Vso ostalo teorijo sem sama pridobila na študiju na RainbowWay akademiji, ki temelji na načelih naravnega zdravilstva; ostalih knjig nisem prebirala, ker sem našla svojo resnico.
 
Cangura.com: Katero literaturo najraje prebirate v prostem času in katera knjiga vam je največ dala, vas najbolj navdihnila? Lahko jih naštejete tudi več.

Že nekaj časa ne berem več, vsaj ne tako pogosto kot prej, ker   

1. Nimam več prostega časa in 

2. Trilogija avtorice Kathleen Mcgowan o Mariji Magdaleni (Pričakovana, Knjiga ljubezni in Princ Poezije), so mi podale jasne odgovore na veliko stvari, globoko so se dotaknile moje duše ter duha in še vedno jih predelujem. Ne morem brati drugih knjig, ker mislim, da jih nobena ne bo dosegla. Pred tem sem zelo veliko brala, v 12 letih osebnostnega razvoja sem si ustvarila zajetno knjižnico in verjamem, da mi je vsaka knjiga prišla v roke ob pravem času, prav poklicala me je. Nikoli nisem prebirala lahkotne literature, večinoma knjige za osebnostni razvoj in romane na isto temo. Sem ljubiteljica dobrih knjig in dobrih filmov, čeprav je dobrih knjig še vedno veliko, filmov pa vse manj. 

 
Cangura.com: Zaupajte našim bralcem 5 ključnih življenjskih načel, misli, vrednot po katerih živite in ki so vam najbolj blizu?

Zanimivo vprašanje. Pred nekaj leti sem mislila, da potrebuješ ogromno materialnih dobrin za osmišljeno življenje. Danes vem, da jih ne, da te le zasužnjijo; zelo pomembni pa so mi trenutki, ki jih preživim z meni ljubimi ljudmi, z mojimi živalmi in trenutki, ko kreativno ustvarjam. 

Živi in pusti živeti! Zakaj se ljudje tako zelo ukvarjajo z drugimi in ne s seboj? Zakaj se hranijo z nizko energetskim rumenim tiskom, ki ti obrača želodec? Zakaj, kot ovce v čredi, slepo tekajo naokrog in podlegajo manipulacijam na vsakem koraku? Vsi odgovori so nam na voljo, le ušesa je treba odpreti, da slišimo in oči, da vidimo!

Zadnja leta najmočnejše načelo: VZTRAJAJ! Dont give up! Vse svoje življenje se posvečam stvarem, ki me zanimajo; upala sem si zamenjati kar nekaj poklicev in zelo mi je pomembno, da sem si »zvesta«. Ničesar ne obžalujem, ničesar ne bi izpustila, če bi se morala še enkrat odločati … četudi nikoli nisem izbrala lažje poti. Vedno težjo, a zanimivejšo!

Živim za trenutek, ko bodo vsa živa bitja na našem planetu enakopravna, ko bodo ljudje ugotovili, da nad živalskim svetom ne prevladujejo zaradi višje inteligence in moči, temveč zaradi pomanjkanja etično moralnih načel, primitivizma in zlorabe moči ter da izkoriščanje, mučenje živali človeku ni prirojena pravica, ampak da je naravno stanje, ko človek in žival bivata v sožitju in se ljudje prehranjujejo le z vitalno vegansko prehrano.
 
Cangura.com: Kakšne so vaše želje za prihodnost – kaj se vidite čez deset let? In v kakšnem svetu bi si želeli živeti?

TE: Na drugi del vprašanja sem deloma odgovorila že v prejšnjem odgovoru, sicer pa ga dopolnjujem še z besedami … živela bi v svetu visoke vibracije, z odsotnostjo hlastanja po materialnih dobrinah, v svetu enakopravnosti vseh živih bitij!  Kje se vidim čez 10 let ? Ne vem, živimo v svetu velikih sprememb, v zadnjih letih sem se naučila, da sem izpustila navezanost na materialne dobrine; pomembno se mi zdi dejstvo, da sem našla sebe, da vem kdo in kaj sem, kaj znam, vem in kaj sem sposobna skreirati. In s to prtljago lahko grem kamorkoli in počnem, kar bo v danem času in prostoru zame najbolje. Morda zveni ta odgovor zelo boemsko, četudi sem človek planiranja, a moje planiranje je neke vrste red v zelo ohlapnem življenskem načrtu.
 
Cangura.com: Katera jed je največji ‘HIT’ vašega bistroja Zeleni izvir v Trzinu?  

TE: Največji hit? Zjutraj smoothiji, opoldne vegi sendviči in popoldne presne tortice 🙂

 

KONTAKT:  

Serapisbej d.o.o. 

ZELENI IZVIR
svetovanje in priprava vitalne veganske prehrane

www.zeleni-izvir.si 

Ljubljanska cesta 13b, 1236 Trzin

tel: 041/ 621 874 (Tatjana Eberl)
tel: 040/ 228 718

e-pošta: info@zeleni-izvir.si 
e-pošta: tatjana.eberl@siol.net

Bistro Zeleni izvir

Ljubljanska cesta 12, 1236 Trzin, 

tel: 040 228 718, 
e-mail: bistro.zeleni@siol.net 

  

Dodaj odgovor