Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju Dr. Douglas Graham

“Kot lahko vidite, debelost tukaj ni tipičen problem,” pripomni dr. Douglas N. Graham, ko se srečava 900 metrov visoko na Prvinah nad Trojanami, kjer prvič v Sloveniji vodi svoj Festival sadja in zdravja; k nam ga je povabilo Slovensko vegansko društvo. “Presenetljivo, koliko kilogramov ljudje izgubijo na tej dieti, pa lahko pojedo toliko sadja, kot jim srce poželi,” nadaljuje ameriški zdravnik. Ravno obratno torej kot pri običajnih dietah, kjer ljudje, ki želijo shujšati, omejijo vnos ogljikovih hidratov.

 

Dr. Douglas N. Graham: “Sem na dobrem glasu, kajti moj program deluje, zato ga nihče ne želi spreminjati ali prilagajati. To je tako kot pri vsakem trenerju, le da jaz učim, kako spremeniti prehrano in življenjski slog, kar je za športnika enako pomembno kot dvigovanje uteži ali tek.”  Foto: Nastja Pungračič (https://photography.leanhigh.com/)

Dr. Douglas N. Graham: “Sem na dobrem glasu, kajti moj program deluje, zato ga nihče ne želi spreminjati ali prilagajati. To je tako kot pri vsakem trenerju, le da jaz učim, kako spremeniti prehrano in življenjski slog, kar je za športnika enako pomembno kot dvigovanje uteži ali tek.” Foto: Nastja Pungračič

 

Grahamova formula 80/10/10 je preprosta: 80 odstotkov potrebnih kalorij naj naše telo dobi iz ogljikovih hidratov, po 10 pa iz beljakovin oziroma maščob. Priznani ameriški zdravnik priporoča surovo, t. i. presno hrano, ki je sestavljena v glavnem iz sadja in zelenjave, brez olja in soli. S svojimi nasveti je do dobre forme in lepega videza pomagal številnim vrhunskim športnikom in filmskim zvezdam, med njimi tudi Martini Navratilovi in Demi Moore.

Spomnim se, ko je Martina Navratilova med dvoboji na teniškem igrišču začela jesti banane. Ste bili vi odgovorni za to?

“Da.”

Ali športniki, s katerimi delate, radikalno spremenijo svojo prehrano?

“Da. Popolnoma. Veliko načinov je, kako lahko pomagaš ljudem, ampak dve skupini sta še posebej motivirani: na smrt bolni in vrhunski športniki. Ti bodo naredili vse, kar je treba. Umirajoči bodo pristali na vse mogoče postopke, operacije in zdravila. Zdravniku bodo rekli, v redu, lahko me odprete, mi odrežete kak organ in vstavite novega, četudi plastičnega, vseeno mi je. Zlomite mi rebra, odprite mi prsni koš in naredite, kar je potrebno. Razumem, da bo okrevanje trajalo pol leta in da bom potem do konca življenja moral jemati zdravila. Lahko pa bi se ta človek odločil, da spremeni svoj življenjski slog in začne živeti zdravo. Oh, kakšna grozna kazen bi to bila! Živeti zdravo, ko pa bi lahko jedel, karkoli mu srce poželi, in upal, da bodo zdravniki na koncu naredili čudež. Tudi vrhunski športniki so pogosto tako zelo motivirani. Hočejo biti boljši kot kdajkoli, ampak jaz jim postavim pogoj, da morajo do potankosti slediti mojemu programu. In mu sledijo.”

Ali to pomeni, da morajo jesti samo sadje?

“Ne. Nihče ne je samo sadja; tega ne priporočam.”

Pa vendarle, ali lahko jedo meso in še vedno sledijo vašemu programu?

“Pravzaprav nikoli nisem bil v taki situaciji. Športnikom razložim svoj program, in sprejmejo ga brez ugovorov. Sem na dobrem glasu, kajti moj program deluje, zato ga nihče ne želi spreminjati ali prilagajati. To je tako kot pri vsakem trenerju, le da jaz učim, kako spremeniti prehrano in življenjski slog, kar je za športnika enako pomembno kot dvigovanje uteži ali tek.”

Ste enako delali tudi z Demi Moore?

“Da, popolnoma enako.”

To je za vas odlična referenca, kajti Demi Moore je za svoja leta videti naravnost fantastično …

“Oh, za to nisem zaslužen jaz! Pomagal sem ji, ko se je pripravljala za film G.I. Jane. Svetoval sem ji, katero hrano naj uživa, da bo zdržala izjemno naporne treninge. Mojim navodilom je sledila do potankosti.”

Koliko časa pa ste delali z njo?

“Ne dolgo, morda tri mesece. Nisem kot nekateri trenerji, ki bi radi, da njihove zvezde ostanejo z njimi za vedno. Moj cilj je, da s človekom delam šest mesecev do enega leta, odvisno od tega, kaj potrebuje. Po tem naj me ne bi več potreboval. Nisem pijavka.”

Razčleniva podrobneje vašo formulo 80/10/10. Kako bi jo primerjali z običajno zahodnjaško prehrano?

“Povprečen zahodnjak zaužije približno 46 odstotkov ogljikovih hidratov, 10 odstotkov beljakovin in 44 odstotkov maščob. Zanimivo, da se ljudje, ko vidijo mojo formulo, vznemirijo predvsem zaradi domnevno nizkega odstotka beljakovin. Ampak 10 odstotkov beljakovin je svetovno povprečje. V redu, fantje, ki jedo proteinske pripravke, zaužijejo več beljakovin. V državah tretjega sveta pa je povprečje zaužitih beljakovin pod desetimi odstotki.”

Glavni problem je torej preveč maščob?

“Tako je. Preveč maščob nas, odvisno od naše genetike, popelje po poti srčnih ali rakavih obolenj.”

Zakaj?

“Povsem preprosto: do srčnih obolenj nas pripelje, ker zamaši naše arterije, do raka pa, ker kisik v naši krvi ne more priti do celic.”

 

“Ne morete se preobjesti sadja ali zelenjave, kot se lahko preobjeste škrobnih živil. To se ne more zgoditi, ker sladkor v sadju zadovolji vaš apetit.”  Foto: Nastja Pungračič (https://photography.leanhigh.com/)

“Ne morete se preobjesti sadja ali zelenjave, kot se lahko preobjeste škrobnih živil. To se ne more zgoditi, ker sladkor v sadju zadovolji vaš apetit.”
Foto: Nastja Pungračič

 

Kako ste prišli do svoje prehranske formule?

“Recimo, da sem se že 20 let, preden sem začel pisati knjigo The 80/10/10 diet, prehranjeval približno tako, kot sem potem zapisal. Pet let sem pisal knjigo, izšla pa je pred šestimi leti.”

Torej se že več kot 30 let prehranjujete samo s surovim sadjem in zelenjavo?

“Malce strašljivo, ali ne? Ko sem prvič poskusil presno vegansko hrano, se nisem prehranjeval tako kot danes. S surovo hrano sem takrat le eksperimentiral in jo namenoma v velikih količinah dodajal svoji prehrani. Ampak še vedno sem užival kuhano hrano, in potreboval sem kar nekaj let, preden sem ugotovil, kako preživeti samo na surovi hrani. In celo takrat to ni bil moj cilj. Moj cilj je bil živeti srečno in zdravo. In kar nekaj časa nisem znal sestaviti vsega skupaj: kako biti srečen in zdrav na surovi hrani.”

Kako vam je potem vendarle uspelo?

“Zmanjšal sem količino zaužitih maščob in povečal količino sadja. To je bil ključ, kajti če jeste veliko maščob, neizbežno hlepite po škrobni hrani, kot so kruh, testenine, riž, koruza, krompir itd. Ko zaužijete preveč maščob, pa se zgodi še nekaj zelo pomembnega: zmanjša se zmožnost telesa, da dostavi kisik in glukozo do celic. Tako pravi znanost, tega nisem odkril jaz, in to pravzaprav ni nobena novica. Že leta 1959 je The Journal of the American Medical Association objavil članek, v katerem je razloženo, da je maščoba v prehrani kriva, da ljudje zbolijo za diabetesom. Na Youtubu si lahko ogledate video, kako postati diabetik v šestih urah. Neki zdravnik ga je posnel. Vse, kar morate storiti, je, da popijete nekaj olja in pojeste masten hamburger ali pico. In čez nekaj ur ste diabetik. Sladkor zelo lahko pride v kri, in to se neprestano dogaja, problem, imenovan diabetes, pa je, če tega sladkorja ne morete spraviti iz krvi do celic. In to se zgodi, če je v krvi preveč maščob.”

Ampak to vsekakor ni splošno znano!

“Pomislite, da so to objavili že leta 1959. Zagotovo to ni novica! Se pa strinjam, da je dobro varovana skrivnost.”

Zagotovo, kajti zdravniki po navadi priporočajo, naj diabetiki jedo manj sladke hrane …

“Res je, vendar ameriško združenje diabetikov pravi, da lahko diabetiki jedo sadje v neomejenih količinah. Očitno zdravniki ne poslušajo priporočil tega združenja. Prav tako ameriško združenje rakavih bolnikov svetuje, naj ti bolniki pojedo toliko sadja, kot želijo, zdravniki pa pravijo, da je treba v tem primeru sadje omejiti. Jaz pa se sprašujem: je sadje povzročilo diabetes ali raka? Ne? Če torej sadje ni povzročilo teh bolezni, kako bi jih omejevanje sadja pozdravilo? To enostavno nima smisla. Glede maščob pa si je znanost enotna: preveč maščob v prehrani zagotovo škodi zdravju, pa naj se to pokaže v manjši zmožnosti športnega udejstvovanja ali v prehitrem staranju kože. Največja zdravstvena študija na svetu, Kitajska študija, je prišla do razmerja 80/10/10 kot najbolj zdravega v prehrani. In avtor te študije je priznal mojo dieto 80/10/10 kot najbolj zdravo. Najdaljša študija na svetu, ki poteka že več kot 60 let, Framinghamova študija srca, pa priporoča nizkomaščobno vegansko dieto (veganska dieta ne vsebuje nobenih jedi živalskega izvora, niti mleka ali jajc, op. a.). Moj prispevek je bil, da sem pokazal, kako se lahko držimo tega razmerja na presni veganski dieti, saj verjamem, da je surova hrana bolj zdrava od kuhane.”

Zakaj ne uživate kuhane hrane?

“Ker ni naravna. S kuhanjem dosežemo dve stvari: določena hrana, ki je sicer ne bi nikoli jedli, postane užitna, pri tem pa uničimo skoraj vsa hranila. In ustvarimo nekaj rakotvornih snovi. Če določene hrane ne bi nikoli jedel surove, zakaj bi jo potem kuhal? Zakaj ne bi raje jedel hrane, ki jo je zame pripravila mati narava, ki je okusna in tudi na videz privlačna. Pa še moji dlani se poda. Sadje je ergonomično oblikovano tako, da gre v našo dlan in naša usta. To ni slon! Privlači nas s svojo barvo in vonjem in našemu telesu najbolj prija. Pa še relativno varno je. Relativno varno se je približati borovnici ali marelici, medtem ko se ne bi želel približati kravi in jo ugrizniti. Skoraj ne poznam človeka, ki ne bi maral sadja. Razlog je zelo preprost: sadje je naša naravna hrana. Vse stvari v življenju, ki nam dobro denejo, so za nas prijetne.”

Torej smo z razlogom sladkosnedi?

“Natanko tako! In medtem ko se večina ljudi trudi obvladati svojo sladkosnedost, ji jaz prisluhnem. Moja sladkosnedost mi pravi, da je tisto sadje tam na drevesu, ki ga lev ne mara, pravzaprav zame. Ko mačka zagleda ptico, se ji pocedijo sline. Meni pa se pocedijo sline, ko zagledam sadje. Ko zagledam ptico, občudujem njeno lepoto, ampak sline se mi ne pocedijo. Tako preprosto je to.”

Kako najhitreje zmanjšamo količino maščob v prehrani?

“Pomislite, da ima večina mesa od 40 do 70 odstotkov kalorij v obliki maščob … Mesu pravimo beljakovinska hrana, v resnici pa gre v glavnem za maščobo. Maslo je stoodstotna maščoba, olje tudi. In hrana, ki jo cvrete, vpija maščobo. Pa predelana hrana, na primer čips, vsebuje zelo veliko maščob.”

Kaj pa mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob?

“Ti izdelki še vedno vsebujejo veliko maščob. Če na embalaži piše, da izdelek vsebuje en ali dva odstotka maščobe, to ne pomeni odstotek kalorij iz maščob, ampak odstotek teže. Maščoba pa je zelo lahka, saj plava na vodi. Ampak količina kalorij, ki jih v mleku dobite iz maščobe, je zelo visoka. Mleko je v glavnem maščoba.”

Ali svetujete, da ljudje odstranijo vse živalske proizvode iz svoje prehrane?

“Ne. Svetujem jim, naj jedo sadje in zelenjavo. To je univerzalno priznana zdrava hrana, ki je enostavno ne morete pojesti preveč. Ne morete se preobjesti sadja ali zelenjave, kot se lahko preobjeste škrobnih živil. To se ne more zgoditi, ker sladkor v sadju zadovolji vaš apetit.”

Ampak ljudje, ki želijo shujšati, po navadi omejijo vnos sladkorja in ogljikovih hidratov. Kako vam uspeva ravno obratno?

“Omejevanje ogljikovih hidratov ni dieta, ki bi jo lahko dolgo prakticirali. To ni niti življenjski niti zdrav načrt. Seveda obstajajo diete, kot je Atkinsova, ki omejijo skoraj vse ogljikove hidrate. Lahko poješ kolikor masla ali majoneze hočeš, ampak nimaš kruha, da bi ju nanj namazal. Lahko poješ kolikor mesa želiš. Kdo v zahodnem svetu pa nima na voljo toliko mesa, kolikor ga želi?! Ko ljudje prenehajo z Atkinsovo dieto, ponovno začnejo jesti škrobno hrano, ki so jo prej neizmerno pogrešali. Na dieti 80/10/10 pa ničesar ne pogrešate. Jeste lahko, kolikor želite. Človek v prehrani hlepi le za štirimi stvarmi: škrobno hrano, rafiniranim sladkorjem, sladicami na koncu obroka in bolj težko hrano. Če se to dogaja, pomeni, da nismo pojedli dovolj sadja. No, hlepimo lahko še po soli. Temu pa se lahko izognemo tako, da pojemo dovolj zelenjave.”

Zakaj ne uživate soli?

“Ker je strupena. 25 gramov soli naenkrat je za človeka smrtonosno, povprečen zahodnjak pa zaužije 10 do 12 gramov soli na dan. Meni se zdi, da igra rusko ruleto …”

Zakaj menite, da je sol tako škodljiva?

“Ker jo naše telo zelo težko izloči. Nekaj malega je izloči skozi ledvice in nekaj skozi pot, ampak zaužijte 25 ali 30 gramov soli, in boste zaradi dehidracije umrli. Ne boste mogli tako hitro popiti toliko vode, da bi popravili škodo. Kitajci na ta način delajo samomor. Preprosto in poceni, mar ne?”

Kaj pa olje?

“Pripnite si varnostne pasove! In vedite, da vam to govorim samo zato, ker ste me vprašali. Če pa me že vprašate, vam bom povedal resnico, čeprav se zavedam, bo za marsikoga boleča. Vsi vemo, kaj so to prazne kalorije. Vendar zmotno mislimo, da so te le v rafiniranem sladkorju in moki. Teh kalorij naj bi se izogibali, kajti gre za kalorije brez pripadajočih hranil. Hrano, pripravljeno iz praznih kalorij, imenujemo ničvredna hrana (angleško junk food, op. a.). Samo trije viri kalorij obstajajo: beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Pravkar smo omenili prazne kalorije iz ogljikovih hidratov. Pa poglejmo še maščobe. Oljko, na primer. Ali avokado. Ali sončnična semena. Ali koruzo. Smo iz njih odstranili vodo in vlaknine in ogljikove hidrate in beljakovine in vitamine in minerale in encime in koencime in antioksidante in fitonutriente? Dokler ni ostalo le absolutno čisto, stoodstotno, ekstra deviško olje? Je olje vir kalorij? Smo iz njega odstranili vsa pripadajoča hranila? So to zdaj prazne kalorije? Je hrana, ki jo začinimo z oljem, ničvredna hrana? Da bi odgovorili na ta vprašanja, nam res ni treba preveč napenjati možganov.”

Kako si pripravite solato brez soli in olja?

“Pripravim si prelive.”

Kakšne prelive?

“Zmiksajte avokado in marelice, in dobili boste fantastičen preliv. Ali pa zeleno in jagodičje. Neverjetno dobro! Paradižniki in paprike. Zmiksajte jih! In morda dodajte še nekaj mandljev. Fantastičen preliv! Smešno, kako sol vpliva na naše brbončice. Še nekaj ur potem ne moremo okušati ničesar drugega kot sol. Ljudje pravijo, da neslana hrana nima okusa. Seveda, ko pa lahko okušajo samo sol! Ko pa prenehamo uživati sol, tudi če samo za kratek čas, se občutljivost naših brbončic dramatično poveča.”

 

“V življenju je tako: če delate enako kot drugi, boste tudi želi enake rezultate. In večina ljudi je zadnjih 30 let svojega življenja bolnih.”  Foto: Nastja Pungračič (https://photography.leanhigh.com/)

“V življenju je tako: če delate enako kot drugi, boste tudi želi enake rezultate. In večina ljudi je zadnjih 30 let svojega življenja bolnih.” Foto: Nastja Pungračič

 

Se ljudje hitro navadijo na vašo dieto?

“Zelo hitro. Za primerjavo: lani je bilo na Festivalu 80/10/10 v New Yorku 350 ljudi, leto pred tem 100, letos pa je prijavljenih 700. Moja dieta je zelo čudna. Neverjetno lahka je, če ima človek voljo, in neverjetno težka, če je nima. Pravzaprav to sploh ni dieta, ki bi ji ljudje sledili le nekaj časa. Na tej dieti tako uživajo, da je ne želijo prekiniti. V življenju je tako: če delate enako kot drugi, boste tudi želi enake rezultate. In večina ljudi je zadnjih 30 let svojega življenja bolnih. Ne počutijo se dobro in nimajo dovolj energije, predebeli so, na tabletah in nezadovoljni.”

Ali živite zelo aktivno?

“Treniram približno uro na dan, karkoli me pač tisti hip veseli. Rad se igram. Sicer pa večino časa preživim pred računalnikom. Zelo sedečo službo imam.”

Torej ne tečete maratonov ali kaj podobnega?

“Lahko pretečem tudi maraton. Lani sem enega.”

Odkod vam energija?

“Iz dveh virov. Prvič, ker jem dovolj ogljikovih hidratov, ki so naše glavno gorivo. Večina ljudi zaužije le polovico potrebnih ogljikovih hidratov. Čudno, da imajo sploh kaj energije! Jaz torej pojem dovolj ogljikovih hidratov, in to pri vsakem obroku. Vsega skupaj zaužijem približno 3500 kalorij na dan. Drugi razlog, da imam dovolj energije, pa je, da jo manj porabim za prebavo. Povprečen človek za prebavo porabi od 30 do 35 odstotkov energije. Če torej zaužije 1000 kalorij, jih gre najmanj 300 za prebavo. Če pa jaz zaužijem 1000 kalorij, mi jih ostane 900. Sladkorji v sadju ne potrebujejo prebave, sladkorji v škrobu pa se prebavljajo od 8 do 12 ur. Voda v sadju ne potrebuje prebave. Vlaknin sploh ne moremo prebaviti. Vitamini in minerali ne potrebujejo prebave. V sadju je tudi od 5 do 6 odstotkov maščob, in to je najtežja stvar, ki jo moram prebaviti. Če torej pojeste 60 odstotkov maščob, se boste morali za prebavo desetkrat bolj namučiti kot jaz. Jaz pa se bom medtem zabaval in igral. Poglejte, star sem 60 let in tudi videti sem jih 60. Ne obljubljam čudežev. To, kar promoviram, je naravna hrana. Tista druga hrana nas ubija. In moramo prenehati s to norostjo. Morda običajna hrana ni ravno norost, je pa zagotovo neučinkovita. Nikoli ni delovala in nikoli ne bo. Zato bi lahko rekel, da promoviram zdravo pamet.”


Avtorica: ALJA TASI

Fotografije Nastja Pungračič, https://photography.leanhigh.com 

11. 8. 2013


Dodaj odgovor