Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju Elliott Katz

 

Zdi se, da ste v svoji knjigi Postanite (močan) moški, kakršnega si želi vsaka ženska našli popoln odgovor na večno vprašanje, kako zadovoljiti ženske. Kaj ženske pravzaprav hočejo?

EK: Ženske hočejo močne moške, ki pokažejo, da znajo voditi, sprejemati odločitve in odgovornost. Ironija je v tem, da se mnogi moški hočejo izogniti obtožbam, da hočejo vse obvladovati, zato so šli v drug ekstrem in ne pokažejo, da znajo voditi in sprejemati odločitve. Mislijo, da so obzirni in da ne kažejo želje po obvladovanju, zato ne razumejo, zakaj so ženske nezadovoljne z njimi.  

V knjigi Postanite (močan) moški, kakršnega si želi vsaka ženska boste našli brezčasno modrost, ki moške uči: 

  • kako pokazati, da znajo voditi: ko moški opazi okoliščine, s katerimi se je treba spopasti, naj to tudi stori. Ljudje občudujejo tiste, ki so se pripravljeni spopasti z zahtevnimi okoliščinami in ne čakajo, da bodo težavo rešili drugi.
  • sprejemati odločitve: moški mora sprejemati odločitve in sprejeti odgovornost za njihove posledice. Moški, ki se izogibajo sprejemanju odločitev, so v očeh mnogih žensk moški, ki se izmikajo svojim odgovornostim. Eden od pomenov besede “možat” je biti odločen. 
  • prevzeti odgovornost: prevzemite odgovornost za to, da se bodo okoliščine izboljšale. Ne krivite drugih. Ljudje ne pokažejo hudo veliko razumevanja za moškega, ki krivi žensko, tudi če on misli, da ga je v nekaj prisilila. Ljudje bodo porekli: »Ti si moški. Zakaj nisi poskrbel, da se to neha?« Eden od pomenov besede »soprog« je nekdo, ki spretno obvladuje gospodinjstvo. Menedžerji prevzamejo odgovornost. 

Kako lahko ženske spodbudijo svoje moške, da bodo močnejši? 

  • Naj vodi on. Naj odloča on: če vas prosi, da sprejmite odločitev, na primer, da izberite med restavracijo A in restavracijo B, preprosto recite: »Ti se odloči.« Nič drugega.
  • Bi se prosim s tem spopadel ti: prosite ga, naj reševanje težave vzame v svoje roke, vendar mu ne govorite, kaj naj stori. Če vas vpraša, kaj naj stori, recite: ti se odloči. Če niste prepričani, raziščite zadevo. To počnem jaz. Ne nasprotujte mu, razen če hoče storiti nekaj nevarnega ali škodljivega.
  • Spodbujajte ga: povejte mu, da se je dobro odločil, kako zelo ste mu hvaležni, kadar vzame stvari v svoje roke in se loti težave. Če je naredil kaj narobe, mu povejte, česa ste se iz njegove napake naučili. 

 

Kaj je bil glavni razlog za pisanje te knjige? 

EK: Postanite (močan) moški, kakršnega si želi vsaka ženska je odraz mojega lastnega popotovanja, iskanja uvida v to, kaj pomeni biti moški. Ko sem jo napisal, mi je kmalu postalo jasno, da moški po celem svetu niso prepričani o tem, kakšna naj bo njihova vloga – knjigo prevajajo v 22 jezikov po Evropi, Aziji in Latinski Ameriki. 

Bil sem poročen in se ločil. Tako kot marsikdo drug sem najprej krivil partnerko. Kmalu pa sem se vprašal: kaj se moram iz tega naučiti? Prisluhnil sem drugim moškim. Zdi se mi, da smo vsi zmedeni. Ves čas poslušamo sporočila o tem, da moramo biti uvidevni in razvijati svojo žensko plat. Tako zelo smo se trudili zadovoljiti ženske, vendar to preprosto ni delovalo. Prebral sem veliko knjig o zakonu in partnerskih odnosih, vendar v njih nisem nič izvedel o tem, kaj pomeni biti moški v partnerskem odnosu. Potem pa sem se obrnil na nauke, ki so jih očetje in drugi starejši moški vzorniki nekoč prenašali na mlade moške, na nauke o tem, kaj pomeni biti moški. Res me je presenetilo, kako v polnosti se ujemajo s pritožbami današnjih žensk o tem, kaj moškim primanjkuje – ne znajo pokazati, da znajo voditi, ne sprejemajo odločitev in ne sprejemajo odgovornosti. 

 

Knjiga je napisana kot pogovor med moškim in njegovim starim očetom. Zakaj ste se odločili prav za tak pristop? 

EK: Očetje in drugi starejši moški vzorniki so nekoč mlajše moške učili o tem, kaj pomeni biti moški. Vendar pa marsikaterega moškega iz te generacije takšnih uvidov iz različnih razlogov – zaradi ločitve ali celih dni, ki so jih očetje preživeli v službi – niso naučili. V moji knjigi stari oče vnuku podaja te uvide, s čimer pokažem, da so nauki preskočili eno generacijo. 

 

Ali mislite, da na sodobnega moškega preveč vpliva feminizem oziroma kako je feminizem vplival na vlogo moškega v partnerskem odnosu? 

EK: Drži, da so na nekatere moške vplivale določene negativne zamisli feministk o moških. Vendar pa ne bomo nič dosegli, če bomo za to, da marsikateri moški ne ve, kakšno vlogo naj odigra kot moški, krivili feminizem. Eno od sporočil knjige je, da moški ne smejo kriviti žensk. Mi kot moški moramo preprečiti negativne okoliščine ali pa jim narediti konec takoj, ko se jih zavemo. Pravo vprašanje je, zakaj toliko moških ni bilo dovolj močnih v svojem znanju o tem, kaj pomeni biti moški, da so nekatere feministke uspele vplivati nanje s svojim negativnim prikazovanjem moških.  

Odgovor ni v kritiziranju feminizma, ampak da se moški naučimo, kaj pomeni biti moški. Moški moramo razmisliti, kako se moramo spremeniti in postati močnejši. Ko se bomo spremenili, se bo spremenil tudi preostali svet, tudi feministke. 

 

Kako vi osebno gledate na sodobni feminizem? 

EK: Feminizem je poskrbel za mnogo pozitivnih priložnosti za ženske. Seveda pa se ne strinjam s tistimi feministkami, ki moške prikazujejo negativno ali pa jim govorijo, da se morajo obnašati kot ženske.  

 

Na koncu knjige nam podate besedo moževnost (husbandship). Kako vam pomaga pojasniti glavno zamisel knjige? 

EK: Vnuk na koncu knjige pove staremu očetu, da po njegovem potrebujemo novo besedo, ki bi opisovala, kaj naj bo moški. Tako se ljudem ob njej ne bi porajale že vnaprej določene zamisli. Pogleda v slovar, če morda že obstaja, in če že obstaja, kaj še pomeni. Presenečeno ugotovi, da beseda že obstaja in da pomeni točno to, kar je on hotel, da bi pomenila – biti moški vodja gospodinjstva, ki preudarno in vešče vodi svoje gospodinjstvo. Izve tudi, da ta pomen besede izhaja iz enajstega stoletja. Beseda združuje glavno zamisel knjige Postanite (močan) moški, kakršnega želi vsaka ženska – nauki starega očeta, kot je denimo opredelitev besede moževnost, so preverjene zamisli, ker se obnesejo. 

 

Kako naj moški rešujejo vsakodnevne težave, ki so povezane s finančnimi zadevami, in druge preizkušnje? 

EK: Finančni stres lahko v partnerski odnos prinese težave, do katerih sicer ne bi prišlo. Moški mora poskrbeti, da družina živi v okviru svojih zmožnosti. Nihče ne bo sočuten do moškega, ki krivi svojo ženo, da preveč zapravlja. Rekli bodo, da je zanemarjal svojo odgovornost za družinske finance. Če žena preveč zapravlja, se mora moški vprašati, zakaj ji to dovoli. Ji morda hoče ustreči? Ima tako občutek, da ga žena potrebuje? Biti močan pomeni vedeti, kdaj in kako reči ne. 

 

Kako pomembna so po vašem v partnerskem odnosu čustva? 

EK: Močan moški obvladuje svoja negativna čustva. Če jih ne boste obvladali in jezno eksplodirali na ženo, jo boste prizadeli in škodili vajinemu partnerskemu odnosu. Če mislite, da ne morete obvladati svoje jeze, si predstavljate, da boste kmalu eksplodirali, potem pa zazvoni telefon. Kliče vas šef. Kar hitro bi se umirili. To dokazuje, da se lahko odločite obvladati svoja negativna čustva. 

 

Ali ni vodilna vloga moškega stvar preteklih pričakovanj v družbi s strani žensk? 

EK: Zanimivo je, da je vloga moškega kot vodje preteklo pričakovanje le v očeh nekaterih moških. Ženske govorijo, kako nezadovoljne so z moškimi, ki ne znajo pokazati, da znajo voditi, ki ne sprejemajo odločitev, in so takšnih moških tudi site, rade pa bi vedele, kje bi lahko našle močnega moškega, ki prevzame vajeti v svoje roke. Neka ločenka mi je povedala, da njen 37-letni zakon ne bi razpadel, če bi njen mož to razumel. Mnoge ženske možu ali fantu kupijo knjigo Postanite (močan) moški, kakršnega želi vsaka ženska in mu rečejo: »To ti že ves čas hočem dopovedati.« 

 

Česa naj se starši zavedajo pri vzgoji otrok? 

EK: Očete sprašujem: kaj očetje kot moški doprinesejo k vzgoji otrok, česar ženske kot matere ne morejo? Moški svojim otrokom pokaže, kaj pomeni biti moški. Svojemu sinu je moški vzornik, pokaže mu, kako naj naveže stike z drugimi moškimi in kako naj ravna z ženskami, tudi s svojo ženo. Hčerki pa je prvi moški v življenju. On je vzornik tega, kaj naj bi moški bil. Vpliva lahko na to, za kakšnega moškega se bo hči odločila, ker bo sam takšen. 

 

Kar velik pomen pripisujete vodilni vlogi v partnerskem odnosu. Ali lahko na kratko pojasnite, zakaj sodelovanje med moškim in žensko ne more biti zelo uspešno? 

EK: Ne vem, kaj hočete povedati s tem, da sodelovanje med moškim in žensko ne more biti zelo uspešno? Mislim, da moški in ženske morajo sodelovati. Moški naj imajo vodilno vlogo na določenih področjih, ženske pa na drugih. Pogosto pa se dandanes soočamo s težavo, ko mnogi moški vse odločitve prepuščajo ženskam – in se potem imajo za prijazne, uvidevne fante, ki ne razumejo, zakaj so ženske nezadovoljne z njimi. Moški mora pokazati svoj delež vodenja, ne pa vsega prepustiti ženski. 

 

 

Dodaj odgovor