Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju Chris Prentiss

Chris Prentiss je avtor knjig Bodi, kar hočeš in Vzemi, kar hočeš, Zen in umetnost doživljanja sreče81 svetovnih skrivnosti in Zakoni ljubezni: Ustvarjanje sanjskega odnosa.


Podnaslov vaše knjige Bodi, kar hočeš in Vzemi, kar hočeš je ‘Spremenite svoje mišljenje in spremenilo se vam bo vaše življenje’. Ali nam lahko poveste, zakaj je moč naših prepričanj tako zelo pomembna?

CP: Vaš pogled na svet in na vaše mesto v njem v možganih vzpostavita nek koncept, neko filozofijo o tem, kako po vašem prepričanju stoji svet. Jaz to imenujem osebna filozofija, ki jo imamo prav vsi. Tudi če se je ne zavedate, pa iz dneva v dan, ves čas deluje v vašem življenju. Določa, kako gledate na svet, kakšen vpliv imajo na vas dogodki in okoliščine in kakšen vpliv imate vi nanje.  Mogoče, denimo, verjamete naslednje: »Nikomur ne moreš zaupati« ali »Če gre lahko kaj narobe, bo tudi šlo«. Morebiti pa verjamete naslednje: »Ljudje so dobrega srca« ali »Imam srečo« ali »Stvari se vedno odvijejo tako, kot je najbolje«.  

Vedno znova opažam, kako nam misli, pa tudi dejanja, ustvarjajo prihodnost. Če začnemo na stvari drugače gledati in na osnovi tega tudi drugače postopati, nam to spremeni življenje. Morda je temu na prvi pogled težko verjeti, vendar to drži. Dogodki niso nič drugega kot dogodki. 

 

Vi pa z njihovim dojemanjem in odzivanjem nanje določite, kakšne posledice bodo imeli v vašem življenju. Odzivanje na dogodke pa narekujejo vaša prepričanja, vašo osebno filozofijo. Kar imate v rokah vi. To knjigo sem napisal tudi zato, da bi ljudem pomagal odpraviti pomanjkljivosti v njihovi osebni filozofiji, v njihovih prepričanjih, zaradi katerih ne morejo biti, kar hočejo, in imeti, kar hočejo. Moja knjiga korak za korakom potuje po programu, ki pomaga bralcem odstraniti omejitve, ki so jih sprejeli zase, in spremeniti svoj pogled na svet. Bistveno lažje je namreč spremeniti naš pogled na stvari, kot pa spremeniti stvari, ki jih vidimo. 


Nam lahko zaupate primer, kako lahko moč naših prepričanj spremeni posledice dogodkov v življenju?  

CP: Povedal vam bom preprosto zgodbo, ki kaže, kako veliko moč imajo naša prepričanja. V njej nastopa moški, nekdanji lastnik majhne, ampak donosne trgovine s sendviči. Pred njo se je skoraj brez izjeme vila dolga vrsta ljudi, ker so bile porcije v sendvičih vedno obilne, ljudem pa je tudi podaril kakšno kislo kumarico, čips ali včasih kakšno brezalkoholno pijačo. Nekega dne ga je po dolgih letih ponovno obiskal sin. Po nekajdnevnem obisku je tik pred odhodom očetu dejal, da so tako velike porcije in vsi dodatki huda napaka. Sin je dejal: »Gospodarstvu v naši državi gre slabo. Ljudje so na cesti in lahko potrošijo manj denarja. Če ne boš zmanjšal porcij in nehal deliti brezplačnih priboljškov, zna tudi tebe doleteti enaka usoda.«  Mož je začel premišljevati o tem, kar mu je dejal sin, in se odločil upoštevati njegov nasvet. Kaj se je zgodilo? Mnoge stranke so bile razočarane in so nehale prihajati. Nato je mož sinu napisal: »Prav imaš, sine! Gospodarstvu gre slabo in jaz opažam posledice tega v svoji trgovini s sendviči!«  

Gospodarstvo, ki mu gre slabo in ki ga je njegov sin opažal vsepovsod okoli sebe, je bilo resnično. Vendar pa mož ni nikoli imel težav s trgovino, dokler ga ni sin prepričal, da so časi zelo hudi in se je začel vesti, kot da je temu res tako. Nova prepričanja so lahko prinesla s seboj edini možni rezultat, negativno, neradodarno izkušnjo življenja, polno strahu – izkušnjo, za katero je verjel, da »obstaja tam zunaj«. Toda, ali je res obstajala »tam zunaj«? Kdo je zmanjšal porcije hrane? Kdo je nehal ljudem dajati brezplačne priboljške? Kdo je torej odgovoren za tiste dele vašega življenja, s katerimi ste nezadovoljni? Mogoče si mislite, da se v življenju odzivate le na tisto, »kar obstaja tam zunaj«. Vendar pa se v resnici tisto, »kar obstaja tam zunaj«, odziva na vas same.  

 

Kaj je poleg moči, ki jo imajo naša prepričanja, tudi ključna sestavina za vnašanje sprememb v svoje življenje?  

CP: V vašem življenju je le nekaj konstantnega: vi sami. Prijatelji umrejo, starši ali skrbniki umrejo, partnerji in družabniki umrejo, okoliščine se spreminjajo. Samo vi ostanete konstanta v vsakem načrtu. Če se vi ne morete popolnoma zanesti nase, da boste svoje načrte uspešno izpeljali, bodo vsi vaši načrti pomanjkljivi. Vsak načrt se lahko sfiži. Zato je zavezanost nečemu tako ključnega pomena – morate se zanesti nase. Ko to storite, niste več na milost in nemilost prepuščeni drugim, da bodo vaši projekti uspešno izpeljani. Tudi če se bodo vsi drugi obotavljali, se boste lahko vi zanesli nase.  

Vsako dejanje ima posledico, ki je popolnoma usklajena z dejanjem. To je univerzalni zakon. Če se svojemu življenju ne zavežete stoodstotno in če ne izrabite vseh svojih potencialov, močno omejujete tisto, kar bi lahko od njega dobili. Vi ga omejujete. Ko pa v svoj vsakdan vložite 100 odstotkov sebe, vzpostavite najboljše možne okoliščine za uspeh. 

Imate zanimiv pogled na izzive oziroma ovire, s katerimi se srečujemo v življenju. Zakaj nas doletijo takšni izzivi in kaj lahko storimo, da jih bomo lažje premagali?  

CP: Najprej morate razumeti, da bo do potrebnih sprememb, da boste lahko postali to, kar hočete, in da boste imeli, kar hočete, moralo priti v vas samih. Okoliščine, ki jih potrebujete, že obstajajo. V tem trenutku v vaših očeh veljajo za »težave«. Jaz temu rečem »okoliščine, ki jih je treba premagati«. Takšne situacije v vašem življenju služijo izključno temu, da bi jih premagali, in ob tem postali modrejši, bolj obveščeni, močnejši in bolj dojemljivi. 

Pregamovanje teh ovir nas dela močnejše in modrejše. Naj podam primer. Recimo, da vam nikakor ne uspe niti enega projekta pripeljati do konca. Univerzum vas bo prav zato, da bi vam to uspelo, postavljal v okoliščine, v katerih boste prisiljeni projekte dokončati, saj je to vaša šibkost, ki jo morate okrepiti, sicer svojih ciljev ne boste dosegli. Tolikokrat, kolikokrat vam ne uspe projektov pripeljati do konca, tolikokrat vam bo univerzum dal novo priložnost, da bi vam to uspelo. Univerzum nas uči preko okoliščin in ljudi, lekcije pa prihajajo na najrazličnejše načine. Izzive, ki vas čakajo, boste lažje premagali, če si boste zapomnili resnico, da so dogodki jezik univerzuma. Univerzum nam preko dogodkov in ljudi, ki so vanje vpleteni, namerno skuša posredovati tiste informacije, ki jih potrebujemo za rast, učenje in vzpostavitev takšnega življenja, kakršnega si želimo.  

 

V knjigi Bodi, kar hočeš in Vzemi, kar hočeš, pa tudi v knjigi Zen in umetnost doživljanja sreče prav tako govorite o prilagajanju na spremembe, ki nas osvobajajo skrbi in osrečujejo. Lahko navedete kakšen primer? 

CP: Pred mnogimi leti sem vodil delavnice v Los Angelesu za ljudi, katerih življenje ni bilo takšno, kakršno so želeli, in ki so bili pripravljeni priti in se naučiti, kako doseči svoje cilje. Na tistih delavnicah sem udeležence seznanil s koncepti, o katerih sem kasneje pisal v knjigah Bodi, kar hočeš in Vzemi, kar hočeš, Zen in umetnost doživljanja sreče81 svetovnih skrivnosti in Zakoni ljubezni. Življenje vam lahko tudi spremeni mogočen koncept, ki je povezan z vašim odzivanjem na dogodke, ki prihajajo v vaše življenje in iz njega odhajajo. 

Povedal vam bom zgodbo z ene od teh delavnic, ki kaže, kako osvobajujoče se je rešiti dogodkov, ki potrkajo na vrata. Ob prihodu na delavnico sem zagledal petnajst ali dvajset udeležencev, ki so si na parkirišču ogledovali nov avtomobil in se navdušeno pomenkovali. Ko so vstopili, sem jih povprašal, kaj jih je tako navdušilo, in ena od udeleženk, Doris, mi je povedala, da si je ravno dan prej kupila nov avtomobil, ko pa se je naslednjega jutra spustila v garažo v svojem bloku, ji je nekdo obtolkel odbijač. Sprva je bila hudo razočarana. Tako zelo dolgo je čakala na nov avtomobil! Povedala mi je, da bi običajno v takšnih okoliščinah bruhnila v jok, se vrnila nazaj v stanovanje, zlezla v posteljo, se pokrila z odejo in tam preživela dan, da je ne bi doletela še kakšna nesreča. Vendar pa se je spomnila, kaj se je naučila na delavnici – da ima lahko prilagajanje na spremenljive dogodke in pozitiven pogled nanje pozitivno posledico.  

Zato to ni bil eden od najhujših dni v njenem življenju, ampak po njenih besedah eden od najboljših, ker ji obtolčeni odbijač ni več mogel pokvariti dneva. Ni bila več vezana na nekaj, kar je imenovala »tiranija dogodkov«, ki se nam zgodijo, nas vznemirijo in pahnejo v obup – izgubljena ročna ura, ukradena denarnica, zamujen avtobus ali letalo ali prometna nesreča. Doris je dejala, da morda odbijača ne bo niti dala popraviti, ker ima zanjo tako velik pomen. Bila je svobodna.  

Morda ste mislili, da ste pod stresom in nesrečni zaradi zunanjih dogodkov in okoliščin, vendar pa imate vi sami v rokah svoje odzive. Vi se odločate, kako se boste počutili ob življenjskih okoliščinah. Če je stres v vašem življenju vedno na milost in nemilost prepuščen dogodkom okoli vas, se bo dvigal ali spuščal kot zamašek v oceanu, kar bo odvisno od tega, ali bodo okoliščine in dogodki po vašem mnenju dobri ali slabi za vas.  

 

Med glavna načela, o katerih govorite v svojih knjigah, sodi dejstvo, da nam vsi življenjski dogodki samo koristijo. Ali nam to lahko pojasnite? 

CP: Univerzum si zamislite kot popolnoma modrega in vsevednega starša, ki vas popolnoma ljubi – starša, ki lahko vse stori in doseže. Predstavljajte si, da vas je vzel pod svoje okrilje, da vas ljubi, varuje, hrani, spodbuja in usmerja, vam daje nadvse koristne lekcije. Prav to so tiste okoliščine, »ki jih je treba premagati«, o katerih sem govoril poprej. Potem ko ste celo življenje imeli težave za odvečne tegobe, ki vam delajo sive lase, bo pogled na taiste težave kot na koristne okoliščine, ki jih je treba premagati, ki so v vašem življenju z namenom, dobrodošla sprememba. Le z vajo se boste znebili stare navade, da veljajo za težavo, vendar vam to lahko uspe. 

To pa bo vaše »plačilo«: Ko boste pridobili informacije, ki se jih morate naučiti iz takšnih situacij, bodo zapustile vaše življenje. V vrtcu ali prvem razredu osnovne šole se naučite, da je ena plus ena dva. Tega vas na univerzi ne učijo več, ker ta podatek že poznate. Enako je z vsemi vidiki vašega življenja. Ko iz situacije, ki jo morate premagati, dobite vse, kar potrebujete, odide. Če se vam v življenju vedno znova pojavljajo enake in neprijetne okoliščine, vedite, da se morate iz njih česa naučiti, česar še niste doumeli – in takoj, ko boste dojeli njihovo sporočilo, bodo za vedno izginile. 


V knjigah podajate prekrasen oseben primer tega, kako nam lahko koristijo tudi najresnejše in najbolj travmatične okoliščine. Nam ga lahko zaupate?  

CP: Iz prve roke sem se naučil, kako nam lahko za nas najhujše in najtrše obdobje samo koristi. Moj sin Pax je pri petnajstih letih začel piti alkohol in se drogirati, pri osemnajstih pa je bil zasvojen s heroinom. Naslednjih šest let sem se z njim boril za njegovo življenje. Prijavil sem ga na tridesetdnevne, šestdesetdnevne in devetdesetdnevne programe. Peljal sem ga k terapevtom za droge in alkohol, psihologom, psihiatrom, strokovnjakom za zasvojenosti in vsem mogočim svetovalcem. Brez uspeha. Vsaj štiridesetkrat je bil že čist, vendar se mi je zdelo, da nima dovolj moči, da bi se uprl skušnjavi. Ves čas sem se bal, da ga bom izgubil, in nikoli nisem vedel, ali ga bom še kdaj videl. V tistih desetih letih, ko je bil zasvojen, je prestal marsikaj grozljivega; skoraj ga je ubil diler, kateremu je ukradel drogo. Niti to ni pomagalo. Situacija je bila videti brezupna, vendar nikoli nisem obupal. Verjel sem, da Pax iz določenega vzroka jemlje heroin, vendar nismo vedeli, kaj bi to bilo. 

Potem ko se ni obneslo nič drugega, smo se domislili lastnega holističnega, prilagojenega programa z več učinkovitimi načini zdravljenja, s katerimi smo Paxu rešil življenje. Ko je bil narkoman, sem ga vedno znova spodbujal, naj ugotovi, zakaj jemlje zasvojljive droge. Nekega dne pa je končno ugotovil, »zakaj« je zasvojen. Od takrat naprej ni več spil niti ene kapljice alkohola in vzel niti ene droge več. Osvobodil se je zasvojenosti. Danes je zdrav in srečen mož, ki drugim pomaga doseči enako svobodo, kakršno je dosegel on. 

Leta 2001 sva skupaj ustanovila center za zdravljenje zasvojenosti z nedovoljenimi drogami Passages Addiction Cure Center v Malibuju v Kaliforniji, kjer uporabljamo vse tisto, kar smo se naučili pri njegovem zdravljenju, da bi drugi ljudje lažje odkrili vzrok za svojo zasvojenost ali alkoholizem in se osvobodili njunega primeža. Po mnenju nekaterih bi lahko vsa ta leta zasvojenosti in travm predstavljala  nenadomestljivo izgubo. Le kako bi lahko koristila meni ali njemu? Če pa bi ga vprašali, kako on glede nanje – na pretepe, bedo, ponižanje, izgubljene prijatelje, študentska leta in spoštovanje – bi vam dejal, da je bila to obenem najhujša in najboljša izkušnja v njegovem življenju. Povedal bi vam, da prav zato lahko opravlja svoje življenjsko poslanstvo, da se ne bi sicer nikoli domislil Passages in da ga sicer nikoli ne bi gnalo k ustanovitvi te ustanove, da ga je univerzum pripravljal na prekrasno prihodnost, v kateri lahko pomaga reševati življenja. Potem bi vam povedal – kar sem slišal tudi že sam – da bi to izkušnjo znova ponovil, če bi zato dosegel isto.  

Zaradi te izkušnje sem lahko napisal knjigoThe Alcoholism and Addiction Cure (Zdravilo za alkoholizem in odvisnosti), v kateri ljudem pomagam pri zdravljenju od zasvojenosti z alkoholom, zdravili na recept, uličnimi drogami in obnašanjem, ki je značilno za odvisnike. Pax v njej podrobneje predstavi svojo zgodbo, jaz pa vam povem, kaj je bilo tisto ključno pri njegovem okrevanju, kaj smo pri tem odkrili, da bi lahko ljudje ob istih smernicah pozdravili sebe. Brez trpljenja in stisk, s katerimi sva se spopadala, ne bi mogla danes dajati upanja in življenja milijonom ljudem. Dolga, trda, ponižujoča Paxova izkušnja v najinih očeh ni »slaba« ali »tragična«. Raje se ozreva po tem, kaj je prinesla s seboj, ko se je končala. Midva jo imava za blagoslov. 


Chris Prentiss v sodelovanju z založbo Cangura.com Vse njegove knjižne izdaje tukaj >> 

Dodaj odgovor