Črna kumina (Nigella Sativa)


  • Krepi delovanje imunskega sistema
  • Upočasnjuje razmnoževanje rakavih celic
  • Učinkovita pomoč pri boleznih dihal (astma, bronhitis, oslovski kašelj)
  • Znižuje visok krvni pritisk in izboljšuje cirkulacijo
  • Vzdržuje aktivnost ledvic
  • Znižuje nivo slabega holesterola in sladkorja v krvi
  • Lajša težave kožnih obolenj (alergije, luskavica, ekcemi…)
  • Učinkovita alternativa inzulinu

Študije o črni kumini

Mnogo zdravilnih učinkov črne kumine je bilo potrjenih v biomedicinskih raziskavah. Pravzaprav je bilo od leta 1964 objavljenih 458 strokovno pregledanih študij.

O olju črne kumine

Čudežna rastlina za katero je že prerok Mohaned dejal, da ozdravi vse razen smrti. Čeprav se trditev zdi na prvi pogled nekoliko pretirana, črna kumina dejansko združijo izjemno veliko zdravilnih lastnosti in upravičeno lahko trdimo, da gre za eno od rastlin z najširšim spektrom zdravilnega delovanja. Črna kumina se na Bližnjem vzhodu, v Sredozemlji in v Indiji že stoletja uporablja kot začimba, kakor tudi izredno cenjena zdravilna rastlina.

Kemične sestavine črne kumine

Semena črne kumine vsebujejo več kot 100 različnih kemičnih spojin. Najpomembnejša aktivna sestavina z izrazitim terapevtskim delovanjem je Timokinon. Poleg tega pa vsebuje še: kristalne nigellone, beta sitosterol, miristinsko kislino, palmitinsko kislino, stearinsko kislino, oleinsko kislino, linolne kisline, arahidonske kisline, beljakovine, vitamin B1, vitamin B2, folno kislino, kalcij, železo, baker, cink in fosfor.

Zgodovina uporabe črne kumine
Črno kumino že tradicionalno izredno pogosto uporabljajo predvsem v Egiptu. Ob arheološki najdbi grobnice egiptovskega kralja Tutankhamen-a, so našli stekleničko olja črne kumine, saj je verjel da mu bo pomagala tudi v posmrtnem življenju.

Zdravniki egiptovskih faraonov so semena in olje pogosto uporabljali pri zdravljenjih po obilnih pojedinah za pomiritev želodcev. Ravno tako so semena uporabljali za zdravljenje glavobolov, zobobolov, prehladov in raznih okužb. Kraljica Neferititi, znana po svoji osupljivi lepoti je olje uporabljala za krepitev rasti in sijaj las in nohtov. 

Črna kumina in tumorna obolenja

Številne znanstveno potrjene študije o črni kumini po svetu so pokazale, da spojine iz semen pomagajo v boju proti raznim boleznim, na način pospeševanja tvorbe kostnega mozga, naravnega interferona in imunskih celic. Prva pomembnejša raziskava delovanja olja črne kumine, kot preventivo pred tumornimi obolenji, so izvedli znanstveniki centra „Cancer Immuno-Biology Laboratory“ v Južni Karolini.

Prišli so do zaključka, da zdrav imunski sistem prepozna in uniči rakotvorne celice še preden tumor lahko ogrozi pacienta, črna kumina pa deluje kot eden najmočnejših imunomodulatorjev, naravnega rastlinskega izvora. Centralna uprava za kontrolo zdravil in prehrane v ZDA je leta 1996 odobrila uporabo olja črne kumine pri zdravljenju rakotvornih bolezni, ter za preprečevanje neželjenih učinkov kemoterapije in krepitev imunskega sistema organizma.

Širok spekter delovanja olja črne kumine

Že tradicionalno se olje črne kumine izredno pogosto uporablja pri zdravljenjih bolezni povezanih z dihali, vključno z astmo,bronhitisom in oslovskim kašljem. Odpravlja težave povišanega holesterola in krvnega tlaka, izboljšuje prebavo ter blagodejno vpliva na delovanje živčnega sistema.

Poleg tega črna kumina:

–       Izboljšuje vitalno energijo
–       Je učinkovito zdravilo pri kožnih boleznih kot so alergije, luskavica, ekcem in akne
–       Blaži vetrove, težave hemeroidov zaprtosti in griže

Artikle iz črne kumine najdete tudi na Cangura.com >>