Najboljše knjige leta 2018 

{{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/19641″}} {{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/20477″}} {{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/20171″}} {{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/20536″}}
 {{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/20173″}} {{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/20508″}} {{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/20872″}} {{widget type=”Magento\\Catalog\\Block\\Product\\Widget\\Link” template=”product/widget/product_medium.phtml” id_path=”product/19933″}}

 

Branje knjig 

Branje knjig širi besedni zaklad, spodbuja koncentracijo, ponuja poseben čas zase in še mnogo več. 🙂

Branje je vodeno razmišljanje, saj možgani takrat izvajajo kompleksne funkcije kot so:

– pomnenje

– razmišljanje

– sklepanje

– povezovanje

 ***

10 razlogov zakaj je branje koristno:

1. Z branjem razvijate vaše verbalne sposobnost.

2. Branje izboljša vaš fokus in koncentracijo!

3. Bralci knjig imajo radi umetnost in pogosto spreminjajo svet na bolje.

4. Branje spodbuja vašo domišljijo.

5. Z branjem postajate pametnejši.

6. Branje knjig vas naredi zanimive in privlačne.

7. Branje zmanjšuje stres.

8. Branje izboljšuje vaš spomin.

9. S pomočjo knjig se lahko spoznamo in na novo ustvarimo

10. Branje knjig je zelo zabavno

 ***

Branje nas popelje v svetove, ki jih sicer ne bi nikoli videli, sreča nas z ljudmi, ki jih nikoli ne bi spoznali, spodbuja pa tudi čustva, ki jih morda nikoli niste občutili.

Tukaj je še pet drugih znanstvenih razlogov, zakaj bi morali več brati.

 ***

5 znanstvenih razlogov zakaj nam branje koristi:


1.       Odpravlja stres

Leta 2009 so znanstveniki z univerze v Sussexu proučevali, kako različne aktivnosti zmanjšujejo stres z merjenjem napetosti srca in mišic. Branje knjige ali časopisa je samo v šestih minutah znižalo stopnjo stresa posameznika za 68 odstotkov, kar pomeni, da je branje imelo močnejši učinek kot hoja (42 odstotkov), skodelica čaja ali kave (54 odstotkov) in poslušanje glasbe (61 odstotkov). Po mnenju avtorjev je razlog za zniževanje stresa v tem, da se posameznik popolnoma potopi v branje in v zgodbo.

 

 2.       Branje knjig podaljšuje življenjsko dobo

Skupina na univerzi Yale je 12 let analizirala več kot 3600 odraslih, ki berejo, starejših od 50 let, ugotovili so, da so posamezniki, ki so 30 minut dnevno brali knjige, živeli skoraj dve leti dlje od tistih, ki so brali zgolj revije ali časopise. Udeleženci, ki so brali več kot 3,5 ure na teden, so verjetnost, da bodo umrli, zmanjšali za 23 %. Tisti, ki so brali manj kot 3,5 na teden, pa so to verjetno zmanjšali za 17 %.

      

3.  Branje izboljšuje jezikovne spretnosti in poznavanje sveta

V devetdesetih letih je Keith Stanovich s svojimi kolegi izvedel več študij, da bi ocenili razmerje med kognitivnimi spretnostmi, besediščem in znanjem ljudi, ki berejo. S preizkusom za prepoznavanje avtorjev, ki je močan napovedovalec bralne spretnosti, so ti ugotovili, da so navdušeni bralci imeli za 50 odstotkov večje besedišče in več znanja. V tem primeru gre za učinek snežne kepe – več kot berete, več besed se naučite.


 4.       Branje razvija empatičnost

Harvardska študija iz leta 2013, v kateri je skupina prostovoljcev brala literarno fikcijo, popularno fantastiko, dokumentarce ali nič, je pokazala, da so tisti, ki berejo literarno fantastiko, bolje identificirali čustva, ki so jih razbrali iz obrazne mimike.

 

5.       Branje knjig spodbuja kreativnost

V našem resničnem življenju moramo sprejemati odločitve, pogosto pa ravno za tiste informacije, ki so nam v pomoč, ne naredimo prostora v naših možganih, pravi Maja Djikic, psihologinja na univerzi v Torontu. Z branjem fikcije pa naše misli postanejo odprte, ker si lahko privoščimo negotovosti. Do teh ugotovitev je Djikic prišla, potem ko je izvedla študijo, v kateri je bilo stotim ljudem naročeno, naj preberejo fikcijsko zgodbo ali navaden esej. Udeleženci so nato izpolnili vprašalnike, s katerimi so ocenili njihovo raven kognitivnega zaprtja, ki se kaže v hitrih zaključkih in izogibanju dvoumnosti v postopkih odločanja. Čustveni bralci so bili bistveno bolj prožni in ustvarjalni kot bralci esejev.