Kaj sploh so prehranska dopolnila?

Živimo v času, ko se praktično s prehrano ukvarjamo manj, veliko več pa o njej govorimo in vemo. Dognano je, da je zdravo zaužiti 5 obrokov dnevno, da morajo biti sestavljeni iz primernih deležev sadja, zelenjave, mesa in žitaric ter vsebovati majhen delež sladkorja in maščob. Ne smemo pozabiti še na zadosten vnos tekočine. Splošno pravilo zdrave prehrane pa temelji na raznolikosti živil, saj na ta način ne moremo izključiti vnos kakega pomembnega mikroelementa, ki ima pomembno vlogo za ravnovesje v telesu.

Kot omenjeno v začetku pa statistike kažejo, da se veliko teorije premalo izvede v praksi. Kako je z vašim jedilnikom? Zaužijete 3 do 5 kosov sadja in zelenjave dnevno? Se na vašem krožniku tedensko zvrstijo živila, ki pokrijejo celostni vnos vitaminov in mineralov? 

Preskakujete glavne obroke in jih nadomeščate s sendviči, primanjkljaj energije pa s kavo? Veste, da morate poleg kave spiti še kozarec vode, da preprečite dehidracijo? Se nenehno redite ter za to krivite gene?  Zdrava in uravnovešena prehrana vsekakor terja tudi veliko znanja in časa.

Smo to kar jemo. Dobesedno. Zaradi neustrezne diete si dolgoročno ustvarimo bolezni.  Saj poznate star rek-eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.  Lep simbolni namen in namig. Oplemenitite svojo prehrano s prehranskimi dopolnili! Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za zdravo in raznoliko prehrano. Prehransko dopolnilo tudi ni zdravilo. Je le dodatek hrani. Kako si z njimi lahko pomagamo?

Ko vstopite v lekarno ali specializirano prodajalno se police navadno kar šibijo od prehranskih dopolnil. Dandanes so zelo popularna in lahko dostopna.

Pa vseeno, naj opozorimo na naslednje lastnosti:

  • Prehranska dopolnila so deli rastlin-korenine, listi ali stebla. Spet druga so izvlečki rastlin ali tudi živali. Njihov izvor je lahko naraven ali sintetičen. Surovine so obdelane s postopki, ki ohranjajo željene lastnosti v pripravku za uživanje.
  • Poznamo več oblik za uživanje. Prehransko dopolnilo lahko kupite v prahu, raztopini, tinkturi, kapsuli ali v obliki tablete.  Samo obliko izberete gleda na uporabnost. Če vam recimo vonj in okus prahu ne ustreza, se odločite za pripravek v kapsulah.
  • Prehransko dopolnilo se vedno uživa pred ali med obrokom hrane, saj se le tako bolje absorbira.
  • S prehranskimi dopolnili lahko delujemo na svoje telo preventivno ali kurativno. V času obolenja lahko pripomore  k hitrejšemu okrevanju, s preventivnim uživanjem pa lahko preprečimo padec imunskega sistema.
  • Zelo pomembno je doziranje prehranskega dopolnila. S prenizkim odmerkom ne bomo dosegli učinka, s previsokim odmerkom pa lahko tvegamo negativne ali stranske učinke, kot so prebavne motnje, glavoboli, itd.


Kako se lotimo nakupa prehranskega dopolnila?

  • Najprej izberite področje, ki ga želite okrepiti. To je lahko vse od krepitve imunskega sistema do čiščenja telesa, regeneracije, gibljivosti sklepov ali zdrave kože…
  • Pred nakupom se posvetujte s strokovnim delavcem ali farmacevtom. Za vas bo izbral prehransko dopolnilo (ali kombinacijo), ki bo natančno ustrezalo vašemu stanju. Na telo je potrebno gledati celostno in ravno tako tudi izbrati prehransko dopolnilo. Ljudje na pripravke reagirajo različno. Morda ga bo potrebno nadomestiti z drugim izdelkom iz sorodne skupine.
  • Natančno preberite opis, deklaracijo in se pozanimajte o izvoru ter čistini sestavin. Na trgu so tudi izdelki slabe kvalitete ter sumljivega porekla.
  • Bodite pozorni na število odmerkov ter koliko miligramov ali mililitrov vsebuje posamezni izdelek. V povezavi s tem pa tudi PDV, priporočen dnevni vnos.
  • Nenazadnje, glede na prejšnjo alinejo primerjajte tudi ceno izdelkov glede na odmerke in trajanje kure.

 

Prehranska dopolnila so bližnjica do zdravja. Naj še enkrat poudarimo, da niso nadomestilo za zdravo prehrano, jo pa znatno oplemenitijo.  Vsekakor drži tudi, da ustrezno prehransko dopolnilo vsak dan, odžene tegobe stran. Za navdih, če jim še ne zaupate popolnoma pa – za vsako težavo raste ena zel. Le odločiti se morate, da boste za svoje zdravje nekaj storili. Danes, ne jutri. Pričnite takoj.