NAMASTE – VIDIM TE

Namaste, vidim te kot prelepo Božansko Bitje, čigar večno zavedanje preveva tvoje telo in misli in je luč tvojega resničnega jaza, ki sveti v smeri moje luči. Priklanjam se temu Transcendentalnemu Bitju, ki je tvoj pravi jaz.

Albert Einstein, ugledni intuitivni znanstvenik dvajsetega stoletja, je nekoč dejal: »Domišljija je pomembnejša od znanja.« Tega so se instinktivno zavedali tudi naši domorodni predniki in so zato mlajšim generacijam znanje predajali preko večplastnih zgodb, v katere so bile skrbno vtkane informacije, za njihovo razumevanje pa je bila nujno potrebna domišljija. Te starodavne zgodbe so pogosto imele pravljične prvine, ki se jih, da bi nas popeljali v svoj namišljeni svet, poslužujejo tudi nekateri filmi, kot so na primer Vojna zvezd, triologija Gospodar prstanov, serija filmov Harry Potter in Avatar. 

Da bi lahko sporočilo razumel v celoti, mora gledalec začasno zanemariti svoje kritično mišljenje in odpreti srce. Podobno velja tudi za to knjigo – če želite razumeti način, kako se je domorodno znanje prenašalo s pomočjo pripovedovanja zgodb, morate nauke iz te knjige sprejemati kot film, ki se odvija v vaši notranjosti. Da bi vam to uspelo, vas prosim za pomoč. Ne glede na to, kako nemogoče se zdi, da bi v tem sodobnem svetu, ki kar poka od znanja, odmislili svoje kritično mišljenje, vas prosim, da ga zanemarite, vse dokler se ne boste prebili do konca te knjige. Usedite se, svoje analitične misli postavite na stran in se udobno namestite, tako kot bi se učenec pred tisočimi leti namestil pod banjanovec, da boste to znanje lahko vsrkali z odprtim srcem. To ne pomeni, da se morate z njim popolnoma strinjati – preprosto je pomembno, da ga dejansko slišite.

Prav tako kot v svojem lastnem življenju boste s pomočjo tega znanja postali snemalec, oseba, ki ustvarja posebne efekte, in scenograf, ne pa še filmski kritik. V tem trenutku se bom tudi sam preobrazil iz običajnega posameznika, iz proizvoda kulture, v kateri sem se rodil, v starešino iz starodavne in modre kulture, ki še ni pozabila najstarejših zgodb iz začetka časa. To bom storil z vso ponižnostjo in s samozavestjo, kar odseva mojo najbolj pristno naravo. Tako kot je Jake Sully »umrl« na koncu Avatarja, je pred štiridesetimi leti »umrl«tudi Jeffrey Armstrong, oblikoval je novo vizijo in si postavil nov cilj, v tem postopku pa se je ponovno rodil in dobil tudi novo ime. Od tistega dne dalje živim in delam z upanjem, da bi ponovno obudil vizijo ozdravljenega, zdravega in svetega sveta. Sedaj Avatarje ponižno prosim, da svojo modrost izrazijo skozi mene, prosim jih, če sem lahko njihov glasnik in hkrati vaš zastopnik ter če lahko njihovo vizijo delim z vami.

DEFINICIJE:

Preden začnemo, bi želel pojasniti definicije treh ključnih pojmov, ki vam bodo pomagale knjigo Duhovni nauki Avatarja razumeti v pravem kontekstu. Ti pojmi so vedska knjižnica, Transcendentalno in Avatar.

VEDSKA KNJIŽNICA:

Izraz vedska knjižnica je sinonim za Vede. Ta dva izraza se v knjigi uporabljata izmenično. V mnogih tisočih letih se je na območju, ki se je nekoč imenovalo Bharat, danes pa se imenuje Indija, nakopičil velik obseg naukov. Nekatere dele Ved, ki so zapisane v natančnem sanskrtskem jeziku, naj bi jogiji (na Zemlji) v stanju globoke meditacije prejeli neposredno iz višjih sfer. Besedila drugih knjig naj bi izrekli veliki Avatarji, ki so prišli na Zemljo, nekatere pa opisujejo zgodovinske dogodke, ki segajo na milijone let v preteklost. 

Mnoga dela opisujejo Zakone Narave, znanost, umetnost, arhitekturo, astronomijo, astrologijo, medicino, jezik, etimologijo, filozofijo in – v večji meri kot katero koli drugo delo na svetu – vsebujejo osupljive opise Transcendentalnih sfer onstran našega pogleda, kamor nas, kot se je izkazalo, lahko popeljejo le naša najgloblja hrepenenja. Nobena od knjig iz vedske knjižnice se ne pripisuje določenemu avtorju, čeprav so se pri mnogih njihovi pisci izrekli o avtorstvu. Na mestih, kjer v knjigi Duhovni nauki Avatarja piše »Vede trdijo«, sem ideje črpal neposredno iz izjemne vedske knjižnice. V bolj akademskem besedilu bi pisec verjetno navedel točno poglavje in verz, od koder izhaja citat, v tej knjigi pa se bomo namesto tega raje posvetili proučevanju prisrčnega značaja naukov.

TRANSCENDENTALNO:

Da bi se lahko povezali s Transcendentalnim, moramo najprej doseči mehkost srca in bistrost misli. Vede trdijo, da trenutno živimo v eni od mnogih energij, ki bi lahko bila temelj obstoja. Nahajamo se v materialnem svetu oziroma sferi, naše Vesolje pa predstavlja le majhen delček te obsežne materialne sfere. Energija materije je neaktivna in nezavedna, sestavljajo pa jo delčki, ki so začasni in temni ter se neprestano širijo in krčijo.

Vse stvari v materialnem svetu so jasno vidne, trajajo nekaj časa, potem pa razpadejo in se ponovno izrazijo v drugačni obliki. Prav ta materialna realnost je tisto, kar smo navajeni izkušati. Kljub temu pa Vede tudi trdijo, da materija predstavlja le eno četrtino celotne realnosti. Ostale tri četrtine obstajajo – onstran našega pogleda – kot Transcendentalno. V nasprotju z materialno realnostjo je Transcendentalno popolnoma zavedno, dinamično, večno, žareče in brez delčkov, ne vsebuje pa niti dvojnosti oziroma nasprotovanj. Transcendentalno je bistvo naše najpristnejše narave, hkrati pa je to tudi določeno območje. Nahaja se pred našim Vesoljem materije, neprestano se širi in ne pozna niti smrti, bolezni, omejitev niti časa.

V skladu s to definicijo se nam Transcendentalno lahko zdi nekaj nepojmljivega, saj smo vajeni živeti v snovnem svetu. Vede trdijo, da smo večna bitja, ki so se odločila, da bodo iz Transcendentalne sfere prišla na ta planet in prav tako se lahko odločijo, da se bodo vrnila v svoj prvotni Transcendentalni dom.

AVATAR:

Sanskrtska beseda Avatar je sestavljena iz ava, kar pomeni »spustiti se«, in tara oziroma »ozdraviti in obnoviti«. Za tem pojmom se skriva ideja, da se Božansko Bitje oziroma Vrhovno Bitje namenoma spusti na Zemljo, prevzame telo (kar dojamemo kot rojstvo osebe) in potem izpolni določeno poslanstvo, ki je skladno s trenutnimi potrebami. Ta postopek ni enak postopku reinkarnacije, ki ne pomeni zavestnega in namernega rojstva, temveč je rezultat karme. Avatarji namreč na Zemljo pridejo po svoji lastni volji. Ko se Avatarji spustijo na Zemljo, je njihov osnovni namen, da v tem času, ko se ruši ravnovesje v Naravi oziroma na Materi Zemlji, reši jo in ozdravijo naš planet. Njihov drugi namen je, da nas opomnijo, da smo tudi mi bitja iz Transcendentalnega in da je naša pristna narava v resnici transcendentalna. Avatarji nam običajno zapustijo niz naukov, ki so nujno potrebni, če želimo živeti polno življenje v dobro vseh bitij. 

To sporočilo ponazarjajo z zgledi in nas učijo, kako lahko na podoben način ravnamo tudi sami. Kot tretje pa Avatarji pridejo, da bi z ljudmi razvili osebne in ljubeče odnose v številnih različnih oblikah: kot pomočniki, otroci, prijatelji, soprogi ali ljubimci. Na ta način lahko ljudje pridejo v stik z Avatarjem oziroma če to povemo preprosteje – z Bogom, Vrhovnim Bitjem – ki je prijazno prišel k nam, preoblečen v telo, ki ga mi smatramo kot človeškega.

——

Znanje, ki ga bom v nadaljevanju projiciral na zaslon vaše domišljije, se je najprej pojavilo na območju, ki ga sedaj imenujemo Indija, vendar pa tam nihče ne trdi, da je lastnik ali avtor tega znanja. V več milijonih let ga je prejelo na tisoče ljudi; vtkano je v zgodbe o velikih Avatarjih. To znanje pripada vsem in hkrati nikomur. Iz njega lahko v skladu s svojimi potrebami svobodno črpate, če želite, pa ga lahko tudi odklonite. Moja stopala so se stopila s koreninami starodavnosti, moja glava z vejami sedanjosti in tako se naša zgodba lahko začne.