Pogoji poslovanja in uporabe strani ter ponudbe Cangura

Splošni pogoji poslovanja določajo pravice in obveznosti med upraviteljem spletne knjigarne in uporabniki.

 

Registracija uporabnika

Obiskovalec se lahko registrira kot uporabnik spletišča tako, da izpolni registrski obrazec in si ustvari svoj uporabniški profil. Z registracijo pridobi uporabnik pravico do uporabe spletne knjigarne Cangura ter storitev in ugodnosti, ki jih ta nudi.

Z uporabo spletnega mesta obiskovalec sprejema te splošne pogoje in potrjuje, da je z njimi seznanjen in se z njimi strinja.

 

Točnost podatkov

Upravljalec ne prevzema odgovornosti za verodostojnost, točnost in ažurnost osebnih podatkov in kontaktnih podatkov, ki jih posreduje uporabnik. Uporabnik je dolžan sam poskrbeti za točnost in ažurnost vseh posredovanih podatkov.

 

Naročilo in dostava knjig in drugih artiklov iz ponudbe

Za izvedbo naročila je potrebna popolna registracija. Uporabnik vnese svoje uporabniško ime (svoj email naslov) in geslo ter nadaljuje nakup. V kolikor uporabnik še ni registriran, opravi postopek registracije. Uporabnik se tudi strinja s splošnimi pogoji v primeru, če odda svoje naročilo preko e-poštnega obrazca ali preko telefona.

Vsa naročila, prejeta do 11:00, bodo odpremljena isti ali prvi naslednji delovni dan v kolikor so artikli na zalogi v lokalnem trgovskem skladišču. Za artikle, ki jih na zalogi trenutno nimamo in jih pridobimo iz centralnega skladišča ali od dobavitelja, veljajo spodnji okvirni roki dobave:

– knjige ter karte: 4-6 delovnih dni

– artikli za zdravje in dom: 5-8 delovnih dni

Dobava naročila je nato odvisna od ponudnika poštnih (dostavnih) storitev (kar običajno traja 2-4 delovne dni). Naročila prejeta v petek po 12. uri, ob sobotah, nedeljah ter med prazniki bodo obravnavana kot naročila prejeta v naslednjem delovnem dnevu in bodo odpremljena kot zgoraj opisano.

Cene za dostavo po celotni Sloveniji so enake. Naročnik plača stroške dostave po spodnjem veljavnem ceniku, cenik in brezplačna dostava velja le za Slovenijo. 

 

Enotna cena poštnine

Cena redne dostave oz. poštnine na naročilo je enotna, ne glede na težo in znaša 4,99 eur (z DDV)Vedno plačate le znesek, ki je na vašem dejanskem izračunu, in ga kot potrdilo o naročilu prejmete na vaš e-mail po opravljenem nakupu. Cena ekspresne dostave je 10 eur (Slovenija). Doplačilo za plačilo po povzetju je vedno 3 eur na naročilo, tudi v primeru brezplačne poštnine. Izognete se mu z uporabo drugih plačilnih sredstev.

 • Plačilo po predračunu:  Plačilo se izvede na podlagi predračuna, ki vključuje ceno dostave v višini 4,99 eur. (Ob dostavi se ne plača ničesar).
 • Plačilo s kreditno kartico: Plačilo se izvede s kreditno kartico ali Paypalom, kjer se plača tudi cena dostave v višini 4,99 eur. (Ob dostavi se ne plača ničesar).

BREZPLAČNA POŠTNINA – Za vsa naročila v vrednosti nad  34 eur stroške poštnine krije podjetje Aero Print d.o.o. Stroški morebitnega plačila po povzetju v višini 3 eur so iz tega izvzeti.

Naročene izdelke vam bo dostavila služba GLS ali druga poštna oz. kurirska služba, predvidoma v dopoldanskem času (med 8-13 uro). V primeru da vas ne bo doma, vam bodo pustili obvestilo, s katerim nato prevzamete paket na bližnji lokaciji ali naročite ponovno dostavo.

Upravitelj spletne knjigarne si pridržuje pravico do zavrnitve izpolnitve naročila po lastni presoji.

 

Strošek uporabe komunikacijskega sredstva – Spletne strani www.cangura.si

Podjetje Aero Print d.o.o. ne zaračunava uporabe komunikacijskega sredstva – uporabo spletne strani www.cangura.si –  uporabnikom. Stroški, ki jih ima uporabnik z uporabo komunikacijskega sredstva (spletne strani www.cangura.si), so identični stroškom za uporabo internetne povezave (tarifa, izbrana naročnina oziroma paketa), ki jih ima uporabnik pri svojem ponudniku storitve internetnega dostopa. 

 

Cene

Vse navedene cene artikov v spletni knjigarni Cangura.si so navedene v evro denarni enoti (€ ) in že vključujejo 5%, 9,5 % oz. 22 % davek na dodano vrednost, skladno z veljavno zakonodajo. Cene veljajo do preklica. Cena poštne storitve se obračunava posebej po veljavnem ceniku Spletne knjigarne Cangura.si.


Knjige v spletni knjigarni se prodajajo po rednih cenah, razen artiklov v akciji označenih z VROČO CENO.  Vendar pri prav vsakem nakupu pridobite tudi določeno število Cangura zlatnikov, katere lahko uporabite za dodaten popust že pri naslednjem nakupu. Pogoje uporabe zbranih zlatnikov si oglejte tukaj.  Zlatnike lahko zbirate tudi tako, da pišete komentarje, všečkate najljubše knjige, pošiljate sporočila prijateljem, itd. Upravljalec trgovine lahko občasno zaradi tehničnih razlogov delovanje zlatnikov onemogoči.

 

Načini plačila in plačilni pogoji

Na voljo so vam trije načini plačevanja:

 • po predračunu (bančno nakazilo na račun)
 • po povzetju (dostavni službi)
 • s plačilno kreditnimi karticami ali paypalom (spletno / elektronsko) (več informacij tukaj >>)

Postopki posameznih načinov plačevanja so opisani na spletni strani namenjeni za pomoč uporabnikom: Pogosta vprašanja / Kako lahko plačam naročeno blago? Možna so le plačila v enkratnem znesku. Do plačila celotne kupnine ostanejo naročeni artikli last spletne knjigarne.

Za prednaročila velja le možnost plačila po predračunu ali s kreditnimi karticami. 

Splošni pogoji poslovanja spletne knjigarne Cangura.si so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2, Uradni list RS, št. 98/04) in s priporočili GZS in mednarodnimi kodeksi za e-poslovanje.

Kupoprodajna pogodba (naročilo) je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika in kupcu dosegljiva na sedežu podjetja (osebni prevzem ali dostava po pošti).

Kupec lahko pridobi kupoprodajno pogodbo (naročilo) na naslednji način:

 • pošlje zahtevek po elektronski pošti na sedež družbe knjigarna@cangura.si  
 • v delovnem času (pon-pet 8-16) pokliče na sedež družbe 070 800 571
 • naročilo sam odda na spletni strani www.cangura.si 

Kupec lahko pridobi kupoprodajno pogodbo (naročilo) v naslednjih jezikih:

 • v slovenščini (velja za kupce iz območja Republike Slovenije)

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu zagotovil kupoprodajno pogodbo (naročilo) v roku 48 ur od prejema naročnikovega zahtevka v zgoraj naštetih načinih. Račun o opravljenem plačilu kupnine bo kupec prejel po pošti skupaj z naročeno knjigo.

 

Vračilo artiklov oz. Odstop od pogodbe (Velja 33 dnevno jamstvo):

Potrošniki imajo pri nakupu preko interneta skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov (43. do 45a člen) pravico pri vračilu naročenih in prejetih artiklov. Potrošnik (navedeno velja izključno za fizične osebe in ne za nakupe za nadaljno prodajo) ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči (e-naslov: knjigarna@cangura.si), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.

Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga (gre za dogovor med kupcem in dostavljalno službo). Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe oz. nakupa. O vaši nameri nas pred vračilom artikla le obvestite preko telefona 070 800 571 ali preko e-maila: knjigarna@cangura.si.

S 33 (triintrideset)-dnevnim jamstvom omogoča spletna knjigarna Cangura.si vračilo že dostavljenih knjig ter kart in že plačane kupnine brez kakršnihkoli vprašanj. Prvi dan 33 (triintrideset) dnevnega jamstva začne teči po dveh dneh od naročila, torej na dan prejema (za praznike pa dnevu naročila še dodatno prištejemo dela proste dneve).

Nepoškodovane knjige nam v enaki količini in originalni embalaži s priloženim originalnim računom, kopijo vašega osebnega dokumenta, bančne kartice, kjer bo razvidno vaše ime in TRR ter izpolnjenim obrazcem za odstop od pogodbe (nahaja se na strani PISRS – kliknite tukaj), pošljite na naslov:

Aero Print d.o.o. – Cangura.si

Bratovseva ploscad 34

1000 Ljubljana

s pripisom “odstop od pogodbe”

Stroške vračila blaga krije kupec.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko bo to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Pred opravljanjem vračila kupnine mora potrošnik predložiti tudi dokazilo, da je blago že poslal na sedež podjetja. Ne velja v primeru, da je podjetje vrnjeni paket že prejelo.

Prosimo vas, da ob vračilu blaga navedete številko transakcijskega računa, bodisi v obliki dopisa, ki naj bo priložen v paketu, ali pa nam vaše podatke in TRR sporočite na elektronski naslov knjigarna@cangura.si. 

Za vračila kupnine plačane s kreditnimi karticami je rok za vračilo do 30 delovnih dni.

Opomba: 33-dnevno jamstvo velja le ob nakupu knjig in kart, ne pa tudi ostalih artiklov.

Vračilo drugih artiklov (izdelki za zdravje in dom) oz. Odstop od pogodbe:

Potrošniki imajo pri nakupu preko interneta skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov (43. do 45a člen) pravico pri vračilu naročenih in prejetih artiklov. Potrošnik (navedeno velja izključno za fizične osebe in ne za nakupe za nadaljno prodajo) ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči (e-naslov: knjigarna@cangura.si), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.

Rok začne teči en dan po datumu prevzema. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga (gre za dogovor med kupcem iz dostavljalno službo). Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 15 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe oz. nakupa. O vaši nameri nas pred vračilom artikla le obvestite preko telefona 070 800 571 ali preko e-maila: knjigarna@cangura.si.

Izdelki morajo biti nerabljeni in nepoškodovani. Embalaža zaprta in nedotaknjena. Priložena mora biti kopija računa, kopija vašega osebnega dokumenta, bančne kartice, kjer bo razvidno vaše ime in TRR ter izpolnjen obrazec za odstop od pogodbe (nahaja se na strani PISRS – kliknite tukaj). TRR nam lahko sporočite tudi na elektronski naslov knjigarna@cangura.si. Stroške vračila blaga krije kupec.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko bo to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Pred opravljanjem vračila kupnine mora potrošnik predložiti tudi dokazilo, da je blago že poslal na sedež podjetja. Ne velja v primeru, da je podjetje vrnjeni paket že prejelo.

Možnost vračila ne velja za blago, ki je bilo odpremljeno po natančnih navodilih potrošnika, za potrebe nadaljne prodaje.

Možnost vračila za druge artikle ne velja v primeru, da je bila odstranjena originalna embalaža ter da je bil artikel že uporabljen.

Vračilo nam pošljite na naslov:

Aero Print d.o.o. – Cangura

Bratovseva plsocad 34

1000 Ljubljana

s pripisom “odstop od pogodbe”

Stroške vračila blaga krije kupec.

 

Kratki napotki za vračilo artiklov: 

 • Ko vračate artikle prodajalcu morate priložiti obrazec za odstop od pogodbe (obrazec je dostopen na spletni strani PISRS – kliknite tukaj). Priložite tudi kopijo računa, vaše osebne podatke in TRR za vračilo kupnine
 • Naslov za pošiljanje artiklov prodajalcu je Aero Print d.o.o. – Cangura, Bratovseva ploscad 34, 1000 Ljubljana s pripisom “odstop od pogodbe”.
 • Priporočamo, da uporabite dostavno službo, ki omogoča sledenje pošiljke in da artikle ustrezno pripravite za transport (pri tem lahko uporabite našo embalažo oz. drugo ustrezno varno embalažo).
 • Stroške pošiljanja vedno krije pošiljatelj. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo.
 • Pri odstopu od pogodbe, kjer so bili koriščeni promocijska koda ali Cangura zlatniki, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se uporabniku ne vrnejo. Na TRR uporabnika se vrne le točno vplačani znesek, uporabniku pa se obenem vrnejo promocijska koda v obliki nove kode ter Cangura zlatniki na njegov uporabniški račun. 
 • Darilni bon se pri odstopu od pogodbe upošteva kot plačilno sredstvo in vrne uporabniku kot darilni bon, vplačani znesek pa se vrne na TRR uporabnika.
 

Stvarna napaka

Potrošnik lahko napake na kupljenem blagu uveljavlja tudi iz naslova stvarne napake, kot to predvideva Zakon o varstvu potrošnikov- ZVPOt. Stvarno napako lahko uveljavljate v roku dveh let od nakupa, v kolikor se je na izdelku pojavila napaka, za katero ni kriva vaša nepravilna uporaba oziroma ta napaka ni posledica vašega dejanja.

Če na kupljenem artiklu potrošnik ugotovi stvarno napako, lahko v roku 2 mesecev od dneva, ko je napako odkril, pri čemer od dneva nakupa ne smeta miniti več kot 2 leti, pri prodajalcu uveljavlja enega izmed naslednjih zahtevkov, ki ga potrošnik izbere sam: 

 • odprava napake ali
 • zamenjava blaga ali
 • vračilo plačanega zneska.

 

Kdaj gre za stvarno napako?

Po Zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot) je napaka stvarna:

 • če blago nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
 • če blago nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
 • če blago nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
 • če je prodajalec izročil blago, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Kako se preverja primernost artikla? Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste. 

 

Kako se stvarno napako uveljavi?

Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da izdelek pregleda (vračilo na lastne stroške) v zakonsko določenem roku. Če napaka ni sporna, mora podjetje čimprej, najkasneje pa v roku osmih dni, ugoditi potrošnikovemu zahtevku. Pravico do uveljavljanja stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov. 

 

 

Cangura zlatniki  – Poseben program lojalnosti in zvestobe  

Cangura zlatniki so naša posebna zahvala vsem uporabnikom, tako obstoječim kot tudi novim, ki verjamejo v naše delo in podpirajo našo (skupno) vizijo. Namen programa oz. Cangurinih zlatnikov je enostaven – vse ZA boljše življenje – prihranek na času in denarju, nagrajevanje vaše interakcije, nakupov ter vzajemno zvesto in aktivno sodelovanje. 

Pri nakupu novih knjig, ki spadajo pod okrilje Zakona o enotni ceni knjige, zlatnikov kot popust za nakup le-teh ni možno uporabiti. Vse nove knige se morajo po zakonu 6 mesecev od njihovega izida prodajati po enotni redni ceni. 

Več o splošnih pogojih in pravilih uporabe programa lojalnosti Cangura zlatniki, si oglejte TUKAJ >>

 

Nagradne igre – nagrade

Nagrade niso prenosljive in jih ni mogoče zamenjati za gotovino. Za prejete nagrade mora uporabnik, v skladu z Zakonom o dohodnini, upravitelju spletne knjigarne posredovati svojo davčno številko in kraj davčnega urada.

 

Informacije

Za morebitne dodatne informacije smo vam ves čas na voljo na knjigarna@cangura.si ali do 16h na telefonu 070 800 571, kjer vam bomo z veseljem pomagali odgovoriti na zastavljena vprašanja, predloge in želje.

 

Varstvo osebnih podatkov

Upravitelj spletne knjigarne mora spoštovati določbe Zakona o varstvu osebnih podatkov in Zakona o varstvu potrošnikov. Osebni podatki, pridobljeni od uporabnikov ob registraciji, bodo varovani in brez njihovega pisnega soglasja ne bodo posredovani tretjim osebam. Uporabniki s potrditvijo naročila dovoljujejo upravitelju spletne knjigarne upravljanje z osebnimi podatki v poslovne in propagandne namene.

Upravitelj si pridržuje pravico do vzpostavitev poslovnega kontakta za reševanje morebitnih nejasnosti pri preverjanju podatkov ali naročila oziroma za reševanje morebitnih nesoglasij.

Šteje se, da uporabnik ob registraciji v spletno knjigarno, pri kateri s klikom potrdi, da sprejema in se strinja s temi splošnimi pogoji, daje osebno privolitev v uporabo in obdelavo osebnih podatkov, ki se zahteva v skladu s predpisi o varstvu osebnih podatkov. Na podlagi njegove osebne privolitve sme upravljavec osebne podatke obdelovati za namene, ki so opisani v točki 7.2. splošnih pogojev. 

Upravljavec bo pri obdelavi osebnih podatkov uporabnika in pri ravnanju z njimi ravnal v skladu z zahtevami predpisov o varovanju osebnih podatkov (ZVOP-1, Ur. l. 94/2007). 

Upravljavec bo zaradi zavarovanja osebnih podatkov uporabil organizacijske, tehnične in druge ustrezne postopke in ukrepe, da se prepreči nepooblaščeno uničenje podatkov, njihova sprememba ali izguba ter nepooblaščena obdelava. Prav tako upravljavec ne odgovarja za morebitne napake, ki so posledica posredovanja napačnih podatkov ob registraciji na spletni strani portala.

 

Pravica uporabnika zahtevati prenehanje uporabe osebnih podatkov

Uporabnik lahko kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način (npr. preko elektronske pošte) zahteva, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati njegove osebne podatke za namene neposrednega trženja. Upravljavec bo v 15  dneh ustrezno preprečil uporabo osebnih podatkov za namen neposrednega trženja.

 

Piškotki (Cookies) 

Piškotki so tekstovne datoteke, ki na strežniku prepoznajo vaš računalnik. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu.

Ko vstopite na posamezno spletno stran, je vašemu računalniku avtomatično dodeljen piškotek. Ko se kot uporabnik ob vsakem naslednjem obisku vrnete na to stran, jo brskalnik “pokaže” strežniku ter tako ohrani nastavitve, ki ste jih kot uporabnik že uporabil ter tako omogoči uporabniku enkratno prijavo brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla ob vsakem naslednjem obisku. Piškotke uporablja večina vodilnih spletnih strani.

V piškotku so osnovni podatki o uporabnikovem obisku določene spletne strani, in sicer (npr. ime obiskovane spletne strani, ki jo opravi v svetovnem spletišču) vsebina piškotka se shrani v računalniku uporabnika v posebnem direktoriju. Z dvakratnim klikom na datoteko dobimo podrobnejše informacije o obiskani spletni strani, datumu in uri obiska. Vsi ti podatki so shranjeni tudi pri upravljavcu spletne strani, ki jo uporabnik obiskuje. Več o piškotkih, ki jih uporablja spletna stran cangura.si TUKAJ >>

 

Varnost nakupa prek spletne knjigarne

Upravitelj spletne knjigarne uporablja ustrezna tehnološka in programska orodja za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. 

 

Spremembe splošnih pogojev

Upravljavec si pridržuje pravico, da kadarkoli in brez predhodnega obvestila spremeni oziroma dopolni določbe splošnih pogojev za uporabnike spletnega portala. 

 

Končna določila

Uporabnik ob registraciji oz. nakupu potrjuje, da je v celoti seznanjen s splošnimi pogoji poslovanja spletne knjigarne Cangura.si in da se z njimi strinja. 

Glede morebitnih sporov se obe strani zavzemata za sporazumno reševanje sporov. Kolikor medsebojnega sporazuma ni moč doseči, je pristojno sodišče v Ljubljani. Pridržujemo si pravico do sprememb in napak v cenah in napisanem besedilu.

Podjetje si pridržuje pravico do preklica naročila, če je artikel v času oddaje naročila pošel.

 

Uspešno branje, nakupovanje, listanje po knjigah ter poskakovanje Vam želi …

ekipa spletne knjigarne Cangura