KO PRIJATELJSTVO BOLI (Dr. Jan Yager) – 4. DEL, 7. POGLAVJE:  POSEL, DELO IN PRIJATELJI

 

Laži, prevare in maščevanje: Zloraba prijateljstva v službi in pri poslu 

Seveda obstajajo tudi grozljive zgodbe. Naj jih nekaj na kratko naštejem:

»Prijateljica, ki je bila v mojem razgovoru za službo v komisiji, je drugim povedala, da sem še vedno preveč prizadeta zaradi ločitve, da bi zmogla delati v službi, za katero sem si prizadevala.« (48-letna nezaposlena ločena umetnica)

»Dejansko je vzdrževal najino prijateljstvo z namenom izkoriščanja mojega znanja o strateškem vlaganju.« (51-letni finančni svetovalec)

»Šefu je razkrila mojo skrivnost.« (50-letna delovna terapevtka)

»Odpustila me je.« (43-letna samska podjetnica)

»Lagala je, zato da bi me odpustili.« (24-letna pomožna učiteljica)

»Včasih ve veliko preveč o stvareh, kar povzroča težave.« (36-letni kadrovski direktor v zdravstveni ustanovi)

»Pripovedovala je o mojih osebnih zadevah.« (45-letna ločena prodajna zastopnica)

»Poskušal je prevzeti mojo stranko.« (20-letni samozaposleni moški)

Vsakega od zgornjih primerov je treba obravnavati glede na osebnost vpletenih. Ali želita prijatelja ohraniti prijateljstvo? Ali si še želita skupaj delati? Ali sta prekoračila točko, po kateri ne moreta več biti prijatelja ali delati skupaj?

50-letni Roger se spominja, kako ga je v službi prevaral prijatelj, ki je bil hkrati tudi njegov šef, ter kako je to spremenilo njun odnos. Dva oddelka v službi sta tekmovala za prevlado in Rogerjev šef je dovolil drugemu oddelku, da odloči, katero delo naj dovolijo opravljati Rogerju:

“Dejansko se me je odrekel. Zahteval je, naj preneham početi tisto, kar sem delal, zato sem se počutil izdanega. Rekel sem mu, da je strahopetec. Res sem bil razočaran. Njemu je bilo tako hudo, da je zajokal, a menil je, da ne more ukrepati drugače. Sam sem bil drugačnega mnenja. Lahko bi se boril zame. Lahko bi se postavil zame. Namesto da bi mi stal ob strani in me podprl v situaciji ter podprl mojo integriteto, se je uklonil.”

Ta scenarij nikakor ni bil dobrodošel korak za njegovo kariero, saj sta še naprej delala skupaj in je bil prijatelj še naprej njegov šef:

“Nisem ga prenesel. Z njim nisem več hotel imeti opravka, kar ni bilo dobro, saj je on ocenjeval moje delo. Nikoli nisem bil preveč zaupljiv človek, zato je to (dogajanje) morda le okrepilo moja čustva o nezaupanju, o tem, da se ne smem nikomur preveč približati, ker se lahko opečem. Take stvari.”

Roger meni, da ga je prijatelj izdal, ker ‘se je bal in je reševal sam sebe’. Ne glede na vzrok za izdajstvo je bila situacija za Rogerja pretežka, tako da je čez nekaj mesecev ne le zapustil službo, temveč tudi kariero.


Pravila za službena in poslovna prijateljstva:

Spodaj navajam deset preprostih nasvetov, kako voditi prijateljstvo v službi:

 • Izogibajte se ustvarjanju ali vključevanju v posebno prijateljsko skupino v službi. Take ekskluzivne skupine v službi ne učinkujejo dobro. Ustvarja se občutek favoriziranja in zato prihaja zunaj take skupine do moralnih težav. Možno je pretirano druženje in zaradi tega se lahko pojavi, utemeljeno ali neutemeljeno, mišljenje, da imajo člani skupine prednost pred drugimi. Novi sodelavci se lahko še posebno močno čutijo izločeni in spregledani, zaradi česar je njihovo prilagajanje težje in daljše, kot bi lahko bilo. Če so v taki ekskluzivni skupini menedžerji in podrejen, potem je nadzor težji: objektivnost in učinkovitost lahko zaradi tega upadeta.
 • Bodite previdni. Tovarištvo ali bežno prijateljstvo je v redu ter spodbuja učinkovitost. Tesno ali najboljše prijateljstvo, razen če ni zelo dobro vodeno, lahko slabo vpliva, še posebno če se spregovori o zaupnih zadevah, kot na primer, kolikšno plačilo ali finančno vzpodbudo kdo dobiva. To lahko postane vir ljubosumja in zavisti. Ohranite zaupne odnose čim bolj ločene od svojega dela. Če pa se močno potrudite, da sta s tesnim ali najboljšim prijateljem res prava in resnična prijatelja, ter imata dovolj informacij ali dokazov, da lahko rešujeta katerokoli službeno situacijo, potem je tesni ali najboljši prijatelj v službi lahko pravi blagoslov. 
 • Bodite diskretni glede prijateljevih zaupnosti.Kar vam zaupa prijatelj, zadržite zase, pa naj gre za bežnega, tesnega ali najboljšega prijatelja iz službe oziroma posla. 
 • Izogibajte se opravljanju. Opravljanje je še posebno škodljivo, če slučajno slišite ali pa vas mika o sodelavcu, podrejenem, nadrejenem, stranki, kupcu ali dobavitelju povedati nekaj, kar ste zvedeli od prijatelja. To vključuje vse osebne informacije kot tudi informacije o skritih kariernih načrtih ali novih produktih, ki še niso bile javno objavljene.
 • Nikoli prijateljstva v službi ali pri poslu ne izrabite v oportunistične namene. Tanka črta ločuje prošnjo prijatelju za uslugo, ki je primerna in sprejemljiva, ter oportunistični namen. Nekaj iztočnic: Ali je prošnja res taka, da jo lahko zastavite prijatelju? Kako bi se počutili vi, če bi bili vlogi zamenjani in bi prijatelj vas prosil za isto uslugo? Ali gre za uslugo, ki je v okviru sposobnosti in znanja vašega prijatelja in se zaradi nje ne bo počutil kakorkoli oškodovan ali ogrožen? Kadar ste v dvomih, postavite prijateljstvo pred prošnjo za uslugo, sicer lahko škodite vajinemu odnosu.  
 • Izogibajte se bahanju in ne hvalite se s tem, koga vse poznate. Namesto da bi bilo videti, da imate dobre zveze in da ste priljubljeni, boste videti, kot da se hočete okoristiti s prijateljstvom. Prijateljstvo bi moralo biti nagrada sama po sebi in ne sredstvo za doseganje koristi. (Seveda je nekaj povsem drugega, če prijatelje izpostavite na primeren način, na primer, predlagate, da se udeleži ali predseduje neki dejavnosti, ki jo organizirate.)
 • Izkoristite svoj instinkt in svojo presojo, da se umaknete (ali izognete) iz vsake situacije, ki bi lahko vas in vašega prijatelja postavila v nasprotje interesov. Če na primer podjetje, v katerem je zaposlen vaš prijatelj, ne dovoljuje sprejemanja daril od strank, vi pa ste stranka in prijatelj, potem mu darila ne boste poslali v službo. Prav gotovo se bosta oba strinjala, da bo čestitka primernejša. Če pri prijatelju v službi iščejo novega sodelavca, vendar na zaposlovanje prijateljev ne gledajo z odobravanjem, nikar ne pritiskajte na prijatelja, naj vam priskrbi razgovor za zaposlitev. 
 • Nadzirajte govorico svojega telesa, gibe in nebesedne znake. Če v pisarni ali na sejmu srečate tesnega ali najboljšega prijatelja, pomislite, kako vaju bodo videli tisti okoli vaju. Ali se resnično želite objemati, poljubljati ali skakati od veselja nad srečanjem, če ste v pisarni ali v poslovnem okolju? Izognite se predomačim besedam ali tonu, ko govorite s prijateljem. 
 • Če s prijateljem nasprotnega spola postaneta ljubezenska partnerja, morata razmisliti o marsičem. Nikar ne zavajajte sebe, sodelavcev, zaposlenih ali šefa, da se nič ni spremenilo, ko se je prijateljstvo iz službe razvilo v ljubezensko zvezo. Obstajajo neka navodila, ki naj bi jim sledili, ko se to zgodi, z namenom, da bi se izognili ljubosumju ali zameri v službi, morda celo obtožbam za spolno nadlegovanje oziroma neprimerno vedenje. Možno je tudi, da ljubezenska zveza iz prijateljstva v službi ne bo trajala; že delo z bivšim prijateljam ali zanj je lahko neprijetno ali nemogoče, delo z bivšim partnerjem ail zanj (ki je to postal iz službenega prijatelja) pa toliko težje.  
 • Če je prijateljstvo v službi z osebo nasprotnega spola resnično zgolj prijateljstvo, potem pazite, da ne boste nehote spodbudili govoric.Prijateljstev z nasprotnim spolom je veliko več, kot jih je bilo nekdaj, še posebno prijateljstev z nasprotnim spolom v službi. Zavedajte se, da boste morali biti previdnejši pri tem, kaj rečete ali počnete s prijateljem nasprotnega spola, kot če bi bil prijatelj istega spola, če se boste želeli izogniti govoricam, da gre pri vašem prijateljstvu za več kot le prijateljstvo. 


Reševanje nesporazumov s prijateljem iz službe

Vse tehnike za reševanje nesporazumov, opisane v 5. poglavju z naslovom ‘Ali lahko rešimo to prijateljstvo?’ v podpoglavju ‘Reševanje sporov s prijateljem’, lahko uporabite tudi za prijateljstvo iz službe. 

Na kratko povzemam osnovne možnosti za vas in vašega prijatelja iz službe, s katerim imata nesporazum.  

 • Lahko se spremenite.
 • Spremeni se lahko vaš prijatelj.
 • Lahko se spremenita oba.
 • Nesporazum lahko poskusite videti od zunaj, kot opazovalec.
 • Nesporazum lahko rešite s pogovorom.
 • Dopustita si čas, da se ohladita.
 • Nekoga tretjega lahko pozoveta, da vama pomaga z mediacijo (usposobljenega mediatorja, razsodnika, strokovnjaka s področja odnosov).
 • Lahko se odločite, da ne boste več imeli stikov s prijateljem, in prekinete prijateljstvo, dosežete, da vas premestijo v drug oddelek ali zapustite podjetje.

 

Prvo, kar morate ugotoviti, kadar imate nesporazum s prijateljem iz službe, je, ali nesporazumi izhajajo iz prijateljstva ali službenih okoliščin. Ali bi se reševanja drugače lotili, če ne bi bila prijatelja? Če odgovorite pritrdilno, potem pomislite, kaj bi naredili.

Zgolj ta premislek morda lahko v trenutku razreši težavo s tem, da se osredotočite na delo ali poslovne zadeve. Če ugotovite, da nesporazum izvira iz prijateljstva, potem se morate reševanja lotiti drugače, kot če bi šlo za osebnega prijatelja. Recimo, da znata s prijateljem drug drugemu stopiti na žulj, se spraviti ob živce ter v vsem tekmovati drug z drugim. S tem ni nič narobe zunaj službenih situacij. Če pa vajino obnašanje povzroča težave v službi, potem se lahko izurita, da obnašanje in odzivanje v službi ločita od obnašanja in odzivanja v odnosu zunaj službe.

Če se vaš prijatelj nikoli ne more odločiti, kateri film si bosta ogledala ali kje bosta večerjala, ima lahko taka neodločnost v službi resnejše posledice. Če je torej enako oklevajoč v službi, mu tega ne dopustite. Neposredno ga vprašajte za njegovo mnenje. Razložite mu, da potrebujete njegov odziv, medtem ko poskušate povečati njegovo samozaupanje in zaobiti njegovo nagnjenost k odlašanju.

Če ugotovite, da se vaš prijatelj, za katerega veste, da v zasebnem življenju skoraj nikoli ne pomije posodo ali pošlje čestitke ob novoletnih praznikih, tudi v službi ne drži rokov, potem se z njim o tem pogovorite. Iz prijateljstva z njim veste, da ima vaš prijatelj ta vzorec povsod in da mu morda lahko pomagate s tem, da mu diskretno nakažete podobnosti. 

»Daj, pogovoriva se o rokih in odgovornosti,« mu lahko rečete. »Razmisliva, ali lahko nekaj zadolžitev predaš nekomu drugemu, da se boš lahko osredotočil na tisto, kar je res pomembno.«

Kakšno poslovno politiko ima podjetje glede prijateljstev v službi? Nekatera podjetja tega ne spodbujajo, druga pa ravno nasprotno, tako da lahko celo ponujajo finančno nagrado tistim, ki so dovolj spretni, da pripravijo prijatelje, da se pridružijo njihovemu podjetju.