KO PRIJATELJSTVO BOLI (Dr. Jan Yager) – 3. DEL, 5. POGLAVJE: SPOPRIJEMANJE S TEŽAVAMI


ALI LAHKO REŠIMO TO PRIJATELJSTVO?

Vaš prvi odziv na prijateljevo izdajstvo bo verjetno šok, zanikanje in nejevera, ki jim bosta sledila jeza in na koncu odločitev glede na to, kaj se je zgodilo. Te faze so dejansko variacije znanih petih faz žalovanja, za katere je psihiatrinja Elisabeth Kubler-Ross ugotovila, da jih doživljajo bolniki in njihovi svojci, ko ugotovijo, da je bolezen smrtna, neozdravljiva. 

Faze odziva na nepričakovano izdajstvo:

1. Šok, zanikanje, nejevera.

2. Groza in strah, da se bo travma ponovila, vključno z oklepanjem, kot je na primer neprestano govorjenje o dogodku.

3. Malodušje, ki se izmenjuje z jezo.

4. Odločitev, sklep.

Vaš prvi nagib po izdajstvu je lahko, da bi prijateljstvo prekinili. Toda ko se enkrat umirite in ponotranjite, kar se je zgodilo, boste morda želeli razumeti, zakaj se je izdajstvo zgodilo, ali ga celo razumeti kot znak, da je treba na tem prijateljstvu delati.

Prvi korak je, da resno razmislite o vprašanju: Ali mi je toliko mar za tega prijatelja, da sem pripravljen vložiti čas in energijo, ki bi bila potrebna za preobrnitev te situacije? Če je vaš odgovor pritrdilen, je to odlično. To poglavje vam bo pomagalo razrešiti nesporazume v prijateljstvu, ki bi ga radi ohranili.

Morda si ne želite vložiti časa in energije, ki bi bila potrebna, da bi rešili to nekoč pozitivno prijateljstvo, ki se je preobrnilo v negativno, vendar pa ju boste morda morali vložiti. Morda je za vas najbolje, da razrešite nesporazum v prijateljstvu, če veljajo spodaj navedene trditve, ki opisujejo pozitivno prijateljstvo, ki se je preobrnilo v negativnega:

1. S prijateljem sta sodelavca.

2. Prijatelj je tudi vaš šef.

3. Prijatelj je ali je bil tudi vaš zaposleni.

4. Prijatelj je ali je bil vaša stranka.

5. Prijatelj je bil tudi vaš dobavitelj blaga in storitev in tega ne morete ali ne želite spremeniti.

6. Strah vas je, da bi se prijatelj maščeval.

7. S prijateljem sta soseda ali živita blizu drug drugega.

8. S prijateljem sta povezana prek zakoncev ali otrok.

9. S prijateljem se bosta verjetno srečevala.

10. S prijateljem hodita v isto cerkev.

11. Ste prijazna oseba, ki ji ni všeč, če misli, da ima kdo o njej slabo mnenje ali govori grdobije.

12. Ste v katerem od programov v 12-ih korakih (podporni, terapevtski programi, skupine, op. prev.), zato je pomembno, da razumete, zakaj se je to prijateljstvo izrodilo, ali da popravite napake, ki sta jih drug drugemu storila.

Če ste na eno ali več trditev odgovorili pritrdilno in četudi bi morda lahko veselo živeli in delali naprej, ne da bi reševali to prijateljstvo, je za vas najverjetneje dobro, če vsaj poskušate rešiti ta odnos.


Kaj lahko storite sami?

1. korak: Zavedite se, da to prijateljstvo potrebuje pozornost.

Prvi korak je, da se zaveste, da to prijateljstvo zahteva razmislek. Vse prevečkrat se prijateljstvo jemlje za samoumevno, še posebno dolgotrajno prijateljstvo, dokler ni prepozno. Ne vzamete si časa niti energije, da bi poklicali ali se srečali, saj ste zaposleni, poleg tega pa ste o vajinem odnosu trdno prepričani. Ko končno le pokličete, ugotovite, da je vaš dragi prijatelj do vas hladnejši; spoznate, da vas je pri njem zamenjal nek drug prijatelj, ki je bolj odziven in mu je bolj na voljo. Nič osebnega.

2. korak: Razčistite podrobnosti. 

Razmislite o prijateljstvu vse od njegovega začetka do sedanjega trenutka in poskusite ugotoviti, kaj, če sploh kaj, ste naredili, kar bi lahko pripeljalo, da se je tako spremenilo. Kaj ste vi ali prijatelj storili, kar bi lahko bil vzrok za ta razkol? Preden se sploh soočite s prijateljem, sami analizirajte okoliščine, čim bolj razčistite dejstva, kolikor se jih spomnite in jih poznate.

3. korak: Odločite se, ali se boste soočili s prijateljem ali pa boste pustili, da gredo stvari nekaj časa svojo pot. 

Morda se boste odločili, da je predah, umik ali vsaj začasna izbira, da ne boste storili nič, najboljša pot. Včasih je posredovanje nujno, še posebno če bi kazalo, da se situacija slabša, če jo prepustite samo sebi. Če stvari ne razčistite, lahko prijateljstvo usahne. Če je prisoten svež nesporazum, ki bi ga bilo treba razrešiti, če želite ‘razelektriti ozračje’, vam pa to ne uspe, se lahko nesporazum in nesoglasja poglobijo in bes lahko prekipi. V tem primeru je reševanje prijateljstva še toliko težje.

4. korak: Precenite, ali tako vi kot vaš prijatelj mislita, da se prijateljstvo lahko izboljša.

Ključnega pomena je, da oba s prijateljem verjameta, da lahko spremenita vajino prijateljstvo, da ne bo tako, kot je zdaj. Če ne verjameta, da ima na voljo možnosti, bosta preprosto nadaljevala z načinom, kot je prijateljstvo teklo do zdaj, in ker vaju ne zadovoljuje, se bo slej ko prej prenehalo. Izboljšanje prijateljstva je lahko premik v odnosu, ki ga je morda najtežje izmeriti. Spremembe so lahko komaj opazne; lahko gre le za odtenek ali celo gesto. Lahko pomeni, da postanete boljši poslušalec ali da prijatelja ne prosite več za toliko uslug.

Lahko pomeni, da mora vaš prijatelj manj opravljati ali bolj obvladati svoje ljubosumje, zaradi katerega vas ponižuje. Pomeni, da se morate pripraviti do tega, da ne zaupate več toliko informacij ali da sprejmete, da si vaš prijatelj ne more pomagati in spet odpoveduje srečanje zaradi službene krize, ki jo vedno uporabi kot razlago. Lahko pomeni, da morata poiskati način, da se bosta v skupnem druženju bolj zabavala kot doslej.

Moja raziskava je pokazala, da je v prijateljstvih, ki trajajo in se ohranjajo, manj nesporazumov ali pa jih znata prijatelja bolje reševati. Na srečo se lahko veščin reševanja sporov naučite. Spremenite lahko prijateljstva, za katera ste mislili, da so nerešljiva.