Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju z Barbro Rudmann


Ali nam lahko za začetek zaupate nekaj o sebi?
Sem poslovna ženska z dvema odraslima hčerama, na kateri sem neznansko ponosna, ki me vedno znova navdihujeta in odpirata kotičke v meni, za katere nisem vedela, da obstajajo. Večino časa preživim v podjetju Johnson & Johnson, kjer vodim ekipo za zagotavljanja skladnosti poslovanja v  JV Evropi. Uživam v delu z ljudmi, branju, raziskovanju in predajanju svojega znanja.

Zakaj ste se odločili napisati knjigo Srčni voditelj?
Veliko let sem opažala, da stari, klasični pristopi v vodenju ne delujejo več. V ljudeh se skriva bistveno več, kot se dejansko odrazi v njihovih rezultatih. Nikdar nismo živeli tako kot danes, hitro, globalno in odtujeno. Zahteve in cilji so vsak dan višji, stres prav tako. Delu posvečamo vedno večji del življenja. Tako kot delujemo danes, ne deluje več. Skozi leta so v meni dozoreli pristopi drugačnega voditelja, srčnega voditelja. Voditelja, ki zna ustvarjati  okolje, v katerem bo vsakdo čutil, da je pomemben in nepogrešljiv, da pripada nečemu posebnemu in enkratnemu, in bo poln vznemirjenja glede priložnosti, ki ga čakajo. Voditelja, ki s pozitivno energijo, entuziazmom, srčnostjo in intuicijo navdušuje svoje ljudi. S tem pa ustvarja okolje, kjer vsakdo najde svojo notranjo motivacijo in kreativnost kljub hitrim razmeram in stresu in tako sooblikuje  nepremagljivo podjetje. In danes so preizkušeni pristopi srčnega voditelja zbrani v knjigi z istim naslovom.

Kaj se bodo ljudje na vodilnih položajih iz nje naučili? Kako bo to vplivalo na uspešnost njihovega podjetja?
Naučili se bodo, kako zelo enostavno je pripeljati podjetje na vrh, če v delo z ljudmi vpleteš srce, spoštovanje in pozitivno naravnanost. Ljudje dosegamo najboljše rezultate, kadar smo navdušeni, osredotočeni, pozitivno razpoloženi, samozavestni in odločni. Ob današnjem tempu in obremenitvah pa se pogosto počutimo v dvomih, nesrečno, bedno, zaskrbljeno in preobremenjeno. Organizacija Gallup je ugotovila, da je najpomembnejši faktor, ki vpliva na storilnost in učinkovitost zaposlenih, njihov odnos z nadrejenim. Če sem še bolj natančna, ugotovili so, da so zaposleni bistveno bolj učinkoviti, kadar nadrejeni prebuja dobre občutke o njih samih, prepoznava njihove edinstvene talente in jim nato pomaga uspeti.
Vsi pa se sprašujemo, kaj je potrebno storiti za ustvarjanje okolje, v katerem bo vsakdo lahko izkoristil svoj potencial in dosegal odlične rezultate. In o tem govori knjiga. Predstavlja pristope, s katerimi boste lahko bolje poskrbeli za svoje ljudi, zato da bodo ljudje bolje poskrbeli za vaš posel. Ponuja vrsto praktičnih in učinkovitih pristopov, kako na primer izpeljati pogovor z zaposlenimi, da bo z navdušenjem poprijeli za nov projekt, preskakovali ovire, prepoznavali nove priložnosti in niše, pa tudi kakšne rituale vpeljati v delo, da bo vsakdo naredil več in bolje kljub vse večjem stresu in zahtevam okolja, kako prepoznati prave priložnosti kljub pomanjkanju informacij in dejstev in še in še.

Ali načela in predlogi v knjigi veljajo za vse vodje, ne glede na njihovo starost in izkušnje?
Pravzaprav načela srčnega voditelja veljajo za vsakogar in jih lahko uporabljate ne samo v službi, ampak tudi doma, z otroci in partnerjem. To so univerzalni pristopi, ki temeljijo na znanstvenih dokazih o delovanju možganov in vplivu elektromagnetnih polj okoli telesa. Poglejmo primer tako opevane konstruktivne kritike, ki jo radi uporabljamo ne samo v službi, ampak tudi doma. Recimo da vaš partner doma vedno znova poudarja vaše slabosti in vas poskuša spremeniti. Kako se ob tem počutite? Ali ste se spremenili? Ste ob tem dobili zagon, da bi premikali gore? Upam si trditi, da ne. Pa tudi vajinemu odnosu ni koristilo, mar ne? Enak učinek ima konstruktivna kritika, ki jo podate svojemu zaposlenemu. Raziskave so pokazale, da konstruktivna kritika doseže svoj cilj samo v 5 % primerov.  Razlog za to se skriva v delovanju možganov, ki kritiko zaznajo kot nevarnost in preklopijo na način preživetja, podobno kot če bi videli medveda v gozdu. Telo pripravijo na fizični beg, saj vso kri pošljejo v največje mišice na nogah. S tem pa zmanjšajo vire, ki so potrebni za delovanje delovnega spomina, ki dobesedno začne ugašati.  Sposobnost sodelovanja in sprejemanja informacij se bistveno zmanjša, tudi interpretacija dogodka je zaradi tega pogosto povsem napačna. In to je le en primer. Podobnih primerov zanemarjenja znanstvenih dejstev pri delu z ljudmi je danes zelo veliko. In če jih poznaš, si mnogo uspešnejši tako v službi kot doma. Knjiga vas torej ne pušča lačne, ampak vam ponuja preverjene alternative.

Kdaj ste sami spoznali, da tradicionalni način vodenja ni več učinkovit?
Spoznavanje, da moram ubrati drugačen način, je prihajalo postopoma. K dokončni odločitvi, da moram poiskati drugačne pristope, me je spodbudila ena izmed mojih ekip, pri kateri sem čutila, da skriva bistveno večji potencial, več idej in volje, kot jo je dejansko pokazala. In s klasičnimi pristopi nisem mogla doseči njihovega skritega potenciala.

Zakaj način vodenja, ki je včasih deloval, danes ne deluje več?
Prihajajo nove generacije, razmere na trgu se nikdar niso tako hitro spreminjale, kot se sedaj, in tudi tako kompleksne še nikdar niso bile. V službi prebijamo vedno več časa, zahteve so vedno večje, vsako leto imamo višje cilje, stres je vse večji. Presegli smo vse limite upravljanja z ljudmi in s časom. Ljudje pregorevajo, zbolevajo, njihova zavzetost je na dnu. Nove razmere, novi časi in nove generacije kričijo po novih pristopih. Tako kot delamo sedaj, ne deluje več. Srčni voditelj skrbi za svoje ljudi, gradi partnerstva in zna s svojo energijo in vizijo navduševati in v ljudeh prebuditi  notranjo motivacijo, zavzetost in kreativnost, ki so za današnji uspeh in preboj potrebni. 

Kje ste začeli iskati alternative?
Alternative sem najprej začela s prebiranjem različnih knjig. Prvi večji preskok sem naredila z usposabljanjem na področju poslovnega coaching pri eni izmed priznanih britanskih šol. Seveda pa tudi z učenjem na lastnih napakah, opazovanjem in preučevanjem različnih vodij, delovanjem v različnih gospodarskih razmerah in kulturah ter večletnim preučevanjem in iskanjem najuspešnejših voditeljskih slogov. Za vsakega od pristopov, ki jih omenjam v knjigi, sem poiskala tudi različne znanstvene dokaze, ki so mi pomagali razumeti, zakaj nek pristop deluje ali ne.

Katero je glavno vodilo, ki se ga danes držite pri vodenju zaposlenih?
Imam jih več, ampak omenil bi naslednje tri, ki so mi najbolj pri srcu in tudi so tudi najpomembnejša.

  • Prvo je vodilo Mahatme Gandhija: Ne spreminjaj ljudi, ampak bodi sprememba, ki si jo želiš videti.
  • Drugo od dr. Bob-a Nelsona: Največjega truda pri drugih ne dosežeš tako, da jim podkuriš pod nogami, ampak tako, da prižgeš ogenj v njih.
  • In zadnje je samo moje: Poišči v ljudeh najboljše, nato pa jim pomagaj med zvezde.

Kaj zaposleni glede na vaše izkušnje pričakujejo od dobrega vodje?
Spoštovanje, partnerstvo in zaupanje. Predvsem nove generacije želijo iskreno podporo pri njihovem razvoju, spoštovanju njihove edinstvenosti in talentov.

Kako naj vodja začne dan, da bo uspešen?
Moj predlog bi bil, da začnite dan z nasmeškom, čeprav vam morda ni do tega. Zavestno se odločite in dvignite ustnice v nasmeh. Ko se odločiš, da se boš smejal, se spremeni tvoja in energija ljudi okoli sebe. S tem izredno pozitivno vplivaš  tako na svojo kot njihovo uspešnost, kreativnost in zavzetost. In to je dober začetek dneva. Nemogoče se je smejati in biti hkrati jezen, mar ne? Kot pravijo: »Smej se in svet se ti bo nasmehnil nazaj.«

S katerim dejanjem lahko vsak vodja v tem trenutku izboljša produktivnost svojih zaposlenih? Ali nam lahko zaupate nekaj idej, kako zaposlene dnevno motivirati in jih spodbuditi k iskanju izvirnih idej?
Že s tem ko jih povprašaš: »Kaj pa ti misliš?« ali pa: »Vem, da imaš dobre ideje, kako bi pa ti to naredil?« in jim potem zares prisluhneš. Ko jim daš vedeti, da ceniš njihove ideje in da veljajo, boste naredili izredni preskok.
Naslednja stvar je, da se osredotočiš na prepoznavanje njihovega truda in dobrega dela, nato pa jih za to iskreno pohvališ. Sama sem v začetku imela kar nekaj težav s pohvalo, zato sem se posluževala opomnikov v koledarju ali listkov na ekranu z besedilom: »Koga boš danes pohvalila?« Izkažite priznanje za dobro delo in ne skrbite, da se bodo razvadili.
In morda še ena ideja. Osredotočajte se na prihodnost in iskanje rešitev in ne na analizo preteklosti. Bolj ko z zaposlenimi razmišljamo o rešitvah, več jih najdemo, in bolj ko analiziramo napake, ki so se zgodile, več jih najdemo. In kaj rabimo za uspeh? Rešitve.

Kaj se bo v podjetjih spremenilo, če bodo vodje začeli delovati s srcem?
Svojo ekipo bodo popeljali do neverjetnih uspehov, o katerih morda sploh niste sanjali. Sama si nikdar nisem predstavljala, da bi lahko z mojo ekipo odgovorno za JV Evropo dosegla tako dobre rezultate, da:
–          Mojo ekipo in naša imena danes pozna najvišje vodstvo korporacije s 160.000 zaposlenih po celotnem svetu
–          Pobiramo prestižne nagrade (npr. nagrado za najboljšo inovacijo v EMEA)  in pohvale.
–          Posameznike iz moje ekipe vabijo da prevzemajo vodenje najpomembnejših EMEA projektov
In vendar sem jih, po zaslugi pristopov Srčnega voditelja.

Dodaj odgovor