Intervju, Pomagamo živeti bolje

Intervju z naturopatko Ann Boroch

Ann Boroch je usposobljena svetovalka za prehrano, naturopatka, predavateljica, avtorica in motivacijska govornica. Še posebej je seznanjena s področji alergij, avtoimunih bolezni ter prebavnih in hormonskih motenj, vrh tega pa je strokovnjak za kandido (izdaja Zdravljenje kandide: Kvasovke, glivice in vaše zdravje). S svojo uspešno prakso v Los Angelesu v Kaliforniji je pomagala tisočim pacientom doseči kar najboljše zdravje.  

Annina strastna želja je pomagati ljudem spoznati, da ima telo vrojeno inteligenco, katera mu omogoča, da se samo pozdravi – skrivnost je v tem, da mu moramo omogočiti pravo okolje in slednjega dovolj dolgo vzdrževati. Trdno je prepričana, da lahko vsakdo premaga vsako oviro, če se le tako odločimo in pri tem vztrajamo.  

Ann se je pojavila na državnem radiu in televiziji, med drugim tudi v oddaji The Montel Williams Show, kjer je predstavila svojo osupljivo knjigo Pozdravimo multiplo sklerozo

Uradna stran avtorice: www.annboroch.com

Preberite si 10 avtoričinih nasvetov za zdravljenje kandide in multiple skleroze >>

 


INTERVJU Z AVTORICO USPEŠNIC ZDRAVLJENJE KANDIDE TER POZDRAVIMO MULTIPLO SKLEROZO:

Ste med raziskovanjem izvora in vzrokov, ki privedejo do  multiple skleroze, prišli do odgovora, zakaj se ta autoimunska bolezen skorajda ne pojavlja v polarnem ali tropskem pasu? 

AB: Ljudje, ki živijo bližje ekvatorja v tropskem oz. toplejšem podnebju, so izpostavljeni več UV svetlobi, s katero telo tvori vitamin D. Tisti, ki pa živijo dlje od ekvatorja, so izpostavljeni manj UV svetlobi, zato se pri njih pogosteje pojavlja pomanjkanje vitamina D, ki je glavni dejavnik za nastanek multiple skleroze. V vlažnih in hladnih predelih je tudi več gliv in plesni, katerih spore se širijo po zraku. Imunskemu sistemu pa škodita oba dejavnika, ki ju omenjam. 

Kot mlada ženska ste zboleli tako za kandido, kot za multiplo sklerozo. Kako ste se psihično soočili z diagnozama in od kje ste črpali moč, da ste se odločili za borbo z zahrbtno boleznijo, za katero tradicionalna medicina pravi, da ne ozdravljiva? 

AB: Ko so mi postavili prvo diagnozo, kandidozo, se mi je odvalil kamen od srca, ker sem celo leto skušala ugotoviti, kaj je vendar narobe z mano. Najbolj sem trpela v glavi. Ničesar nisem vedela. Bila sem samo poskusni zajček za zdravnike, ki so mi predpisovali zdravila, po katerih pa sem se počutila vse slabše. Ko pa sem končno odkrila vzrok za svoje težave, mi nihče ni mogel odvzeti močne volje. Bila sem neverjetno disciplinirana. 

Pri multipli sklerozi je bilo drugače. Diagnoza me je popolnoma šokirala in hudo pretresla. Podala sem se na zelo osamljeno popotovanje, saj sem se odločila za drugačno pot, na kateri je bilo na voljo zelo malo literature in pomoči. Vendar sem bila mlada in nisem hotela umreti ali biti trajno ohromljena, zato mi ni preostalo drugega, kot da najdem način, da se pozdravim. Že od nekdaj sem blagoslovljena z nečim, kar mi je bilo dano ob rojstvu: z vztrajnostjo. Prav zato mi je uspelo. Me je bilo hudo strah odmakniti se od tradicionalne medicine? Ja. Prvih devet mesecev sem prejokala, ker sem bila ujeta v telo, ki ni moglo pravilno delovati.

Mislila sem, da je remisija multiple skleroze samo utvara. Vendar sta vedno znova zmagala moja odločenost in volja. Izkušnja bližine smrti je utrdila mojo vztrajnost. Prisegla sem si, da ne bom nikoli odnehala, in zaupala, da bom vztrajno in sčasoma dobila bitko. Delala sem korak za korakom in čez 4 leta dosegla svetlobo na koncu predora. 

 

Kako vsakodnevno vzdržujete telesno kondicijo, visok nivo energije?  

AB: Živim v skladu s svojimi načeli, zato se zdravo prehranjujem. Ne pijem alkohola, ne jem mlečnih izdelkov, glutena, koruze, kofeina, sladkorja in malovredne hrane. Imam svojega trenerja, s katerim se dobiva dvakrat na teden, ukvarjam se z jogo in igram tenis. Redno meditiram. Veliko energije črpam iz strasti za svoje delo, želim pomagati, poučiti in izobraziti čim več ljudi.

 

Kako se spopadate s stresom, ki je tudi vzrok slabega počutja? Se redno sproščate? 

AB: Stres najbolj škoduje telesu in je že od nekdaj moja Ahilova peta. Res imam rada svoje delo, vendar sem se sčasoma zagotovo naučila, da je treba življenje bolj uravnotežiti. Iz leta v leto sem bolj uspešna. Gibljem se, meditiram, sprehajam svoje kužke, vsak dan pod prho glasno izrekam afirmacije, rada se družim s prijatelji in poskrbim za čas, ki ga preživim v tišini na svojem prečudovitem vrtu, z naravo.


Si dovolite kakšne manjše pregrehe, ki odstopajo od vašega zdravega jedilnika?

AB: Seveda živim v skladu s svojimi načeli, vendar si tu in tam tudi kaj privoščim. Vendar pa moje »pregrehe« niso hudo vznemirljive. Enkrat ali dvakrat na mesec si privoščim malo surovega kozjega ali ovčjega sira, sladico iz restavracije, ki uporablja bolj zdrava sladila, ali pa sladki ‘pomfri’.


Ali ste tudi v ZDA slišali za hipotezo italijanskega žilnega kirurga Paola Zambonija, kateri multiplo sklerozo povezuje s kroničnim zožanjem vratnih ven? Če ste, kakšno je vaše mnenje o tej teoriji? 

AB: Sem ja. Mislim, da ima teorija dr. Zambonija določeno vrednost, vendar vse izhaja iz osnovnega vzroka za vse bolezni, vnetij. Osrednja komponenta mojega programa so vnetja in infekcije, ki se jih moramo znebiti. Sama se jih raje znebim s prehrano, razstrupljevanjem in sistemskimi encimi kot pa z invazivnim posegom. Nekatere stranke so se odločile zdraviti po metodi dr. Zambonija (“Liberation Treatment”). Rezultat: prišlo je do manjših oziroma začasnih izboljšav, vendar se je večina simptomov sčasoma vrnila.

Multiple skleroze in celo pretiranega razraščanja kandide ni mogoče pozdraviti na hitro, ker ne eno ne drugo ne izvira iz enega samega vzroka, ampak gre za kulminacijo slabih odločitev, povezanih z življenjskim slogom, in razmer v okolju, ki telo sčasoma zastrupijo. Vendar pa obstaja tudi odlična novica: prirojena telesna inteligenca si vedno prizadeva za homeostazo, zato se vedno, ko nekomu pomagam sprejemati zdrave odločitve v življenju, posledično pozdravi tudi telo.

Kako gledate na tradicionalno zdravljenje različnih bolezni, kjer se pacientom po liniji najmanjšega odpora že takoj predpiše močne antibiotike, steroide ali kemoterapije? Menite, da je farmakološko zdravljenje škodljivo, da mora z roko v roki skupaj z alternativno medicino, ali je nujno potrebno?

AB: Naj najprej povem, da ima tradicionalna medicina zagotovo svoje mesto, vendar lahko storimo za zdravje ljudi toliko več, jih poučujemo, bolj samozavestni so, če se lahko odločijo za to ali ono. S pretirano rabo antibiotikov, steroidov, itd., smo uničili zdravje toliko ljudi, še zlasti v ZDA. Težava je v tem, da ljudem ne povemo, od kod dejansko izvira bolezen, ampak samo predpisujemo zdravila za simptome.

Vsa zdravila, ki jih omenjate, odstranijo vse dobre bakterije v prebavnem traktu, zato lahko tam dobro uspevajo ne samo kvasovke, ampak tudi virusi, bakterije in paraziti. Če pa dodamo še slabo prehrano in stres, ki ga ne obvladujemo, v telesu že zagori divji požar. Ker je število primerov raka, avtoimunih bolezni in sladkorne bolezni v ostrem vzponu, moramo uporabiti najboljše, kar lahko ponudita tradicionalna in alternativna medicina, sodelovati med seboj. 

Koliko pacientom z multiplo, ki so se z boleznijo spopadali že dolga leta in so bili že fizično prizadeti, se je po striktnem prehranjevanju po vaši dieti, stanje občutno izboljšalo? Kakšen procent uspeha ima metoda Ann Boroch? 

Z veseljem lahko povem, da sem zelo uspešna pri tistih primerih multiple skleroze, ko bolniki še hodijo. Težje je pri bolnikih v vozičku oziroma pri tistih, pri katerih je bolezen že zelo napredovala, ker takrat, ko se oglasijo pri meni, nimajo samo okvarjenega živčevja, ampak tudi slab pretok krvi in oslabljen mišičnoskeletni sistem, zato se telo zdravi bistveno počasneje. V takšnih primerih si za prvi cilj zastavim zaustaviti napredovanje bolezni, nato pa se lotim izboljšanja kakovosti življenja in odpravljanja simptomov. 

 

Bi z nami delili nekaj osebnih zahval oseb, ki so bile vaši pacienti? 

AB: Ker sem se specializirala za avtoimunske bolezni, bi z vami rada podelila več zgodb o uspehu, ki so povezane z njimi: 

1. Linda, 51-letna ženska: diagnosticirali so ji Crohnovo bolezen, divertikulitis, 8 let je že živela z multiplo sklerozo. Prišla je z vozičkom in berglo, s katero je hodila, na nogah je zdržala največ kakšno minuto. Uživala je veliko zdravil (Neurontin, Provigil, Rebif, Baclofen, antidepresive), poskusila je že večino zdravil za multiplo sklerozo. Bila je hudo utrujena, trpela za omrtvičenjem/ščemenjem, šibkostjo, bolečino, nespečnostjo, zamegljeno zavestjo, bila je praktično priklenjena na posteljo.

Alternativna priporočila: Prehrana zoper kandido, razstrupljanje, dodatki za odpravljanje infekcij in vnetij, dodatki v smeri ‘popravljanja’ mielinske ovojnice in ponovnega vzpostavljanja ustreznega prevajanja živčnih impulzov.

Okrevanje: Čez dva do deset mesecev je hodila brez bergle, ni več uporabljala vozička, ni več jemala zdravil, imela je veliko energije, bila je mobilna, ni je več bolelo, bila je jasnega uma. Kakovostno živi: spet je prostovoljka in se igra ter teka naokoli z vnuki.


2. Alejandra, 40-letna ženska: spopadala se je z lupusom. Jemala je Plaquenil in aspirin. Imela je tudi astmo, migrene, kolitis, alergije, refluks, PMS, hipoglikemijo, utrujenost, nizko spolno slo, ponavljajoči se bronhitis in revmatične bolečine.

Alternativna priporočila: prehrana zoper kandido in program razstrupljanja. Dodatki zoper vnetja in zelišča, ki pomagajo uravnovesiti ženske hormone.
Okrevanje: Prebava in izločanje sta normalna. Glava in sklepi je ne bolijo več. Hormoni so v ravnovesju. Ima veliko energije, raven sladkorja je normalna. Ne ponavljajo se več težave v zgornjem delu dihal. Ne jemlje več nobenih zdravil. Rezultati testov na protitelesa so zdaj negativni.


3. Christine, 63-letna ženska: dolga leta je imela sklerodermo, tiroiditis, depresijo, anksioznost, bolečine v sklepih/mišicah, slab spomin, nespečnost, utrujenost.

Alternativna priporočila: Prehrana zoper kandido, rotacija sredstev zoper mikrobe, posebnih dodatkov za odstranjevanje infekcij in vnetij, tudi posebnih dodatkov za spodbujanje pretoka krvi in izboljšanje delovanja jeter, nevtralizacija stresa na različne načine.

Okrevanje: Po petih letih mojega programa prehrane in dodatkov so bili encimi v jetrih in protitelesa na testu ANA na normalni ravni. Zdravniku se je zdelo, da se je morda zmotil, zato jo je ponovno dal testirati čez pol leta. Rezultati so bili enaki. Zdaj je srečna, zdrava in kar cveti.

4. Mark, 14-letni fant: imel je ulcerativni kolitis, bil je shiran, vsak dan 8-krat imel krvavo drisko, bolečine v trebuhu, bil je izčrpan, anemičen, mozoljast.

Anamneza: delal je z vrhunskim gastroentorologom v bolnišnici Cedars Sinai. Zdravnik mu je v 2 letih predpisal 3 kroge zdravljenja z oralnimi steroidi (prednizon in 40 tablet Asacol na dan za vnetja). Zdravniki so mu v primeru, da po 3. krogu zdravljenja ne bi prišlo do izboljšav, priporočali kolostomijo.

Alternativna priporočila: Prehrana zoper kandido (izogibati se glutenu, mlečnim izdelkom, sladkorju, trans maščobam), sredstva zoper mikrobe, drugi dodatki. 

Okrevanje: čez 2 tedna – normalno izločanje blata, samo še 2 do 3-krat na dan, brez krvi, bolečin, več energije. Čez 3 mesece je bil popolnoma zdrav, kar je še vedno po 8 letih!

 

 

Ste v vseh teh letih, odkar se zdravo prehranjujete po dieti zoper multiplo sklerozo, redno hodili tudi na preiskave z magnetno resonanco (MRI) in ali so tudi slike MRI pokazale, da ste bolezen res premagali? So spremembe (lezije) v možganovini počasi začele izginjati?  

AB: Od dneva, ko so mi postavili diagnozo, se nisem nikoli več vrnila k nevrologu, ali šla na novo preiskavo z magnetno resonanco. V mojih očeh dokaz za to, da sem premagala bolezen, ni bil, ali imam spremembe ali ne, ampak ali sem asimptomatična (brez simptomov) do konca življenja, kar sem že zadnjih 18 let. Pri marsikom se spremembe v možganih pojavijo zaradi sindroma razdražljivega črevesja. Če ima oseba z multiplo sklerozo denimo 5 lezij, potem pa najmanj eno leto sledi mojemu programu in jih ima 10 … nekaj manjka. Pri večini ljudi, ki se večkrat odpravijo na preiskave z magnetno resonanco, pa spremembe izginejo. Tiste, ki so obstajale že prej, so sicer še vedno vidne, vendar niso aktivne, nove pa se ne formirajo več. 

Tako sem želela samo na dolgo povedati, da je pomembno, kako se počutiš in da vidiš, kako simptomi izginjajo. Tudi če prvotne lezije izginejo, bo nevrolog namreč še vedno rekel, da niste zdravi in vas samo uvrstil drugam, med bolnike z benigno multiplo sklerozo.  


Razmišljate že o svoji novi knjižni izdaji? 

AB: Ja! Pravkar pišem kuharsko knjigo, ‘spremljevalko’ obeh mojih knjig. Zanjo me že od nekdaj prosijo stranke in ljudje, ki se mi oglašajo po elektronski pošti z vsega sveta, zato si bom vzela čas, da bo izšla do spomladi leta 2014.  

 

OGLEJTE SI AVTORIČINIH 10 NASVETOV ZA ZDRAVLJENJE MULTIPLE SKLEROZE ter KANDIDE! 

 

KNJIŽNE IZDAJE AVTORICE ANN BOROCH: 


Dodaj odgovor